Fysiotherapie vermindert de symptomen van migraine | Mensengezondheid.org
Fysiotherapie vermindert de symptomen van migraine

Fysiotherapie vermindert de symptomen van migraine

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Fysiotherapie, Ziekte, Migraine(Nieuws van Mensengezondheid.org) Fysiotherapie kan een optie zijn voor mensen met migraine om uiteindelijk minder problemen te ervaren door hun ziekte. Dit wordt aangetoond door een nieuw proefschrift aan de afdeling Gezondheidswetenschappen aan de technische universiteit van Luleå (Zweden).

“Fysiotherapie kan een optie zijn om de controle over de ziekte, acceptatie en het welzijn te verhogen”, zegt Stina Rutberg, een doctoraal student in de fysiotherapie aan de technische universiteit van Luleå.

Migraine is een van de meest voorkomende ziekten, bijna een op de tien mensen hebben last van migraine. Op middelbare leeftijd komt het bijna twee keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Stina Rutberg heeft in haar proefschrift, "Streven naar controle en acceptatie om zich goed te voelen - ervaringen van het leven met migraine en deelnames aan fysiotherapie", 40 diepte interviews gedaan met mensen om zo hun opvattingen te verkrijgen over hoe het is om te leven met migraine en hoe men de ziekte kan behandelen.

De geïnterviewden met migraine hebben fysiotherapie gezien als een investering en een manier voor hen om zichzelf te helen. Uit de interviews bleek tevens dat veel mensen met migraine de ervaring hebben dat ze niet serieus worden genomen wanneer zij behandeling zochten of dat medisch personeel niet zoveel kennis had over migraine.


Om mensen te vinden die behandeld werden voor migraine aan de hand van fysiotherapie werden 38 klinieken in Noord-Zweden gecontacteerd, waarvan slechts negen van deze klinieken ten minste een persoon behandelden tegen migraine.

“Het schijnt niet gebruikelijk te zijn dat mensen met migraine zich tot een fysiotherapeut richten. Vaak wordt hen medicatie voorgeschreven en dan moeten zij op eigen initiatief fysiotherapie gaan proberen, iets waarvan ze misschien niet eens weten dat het mogelijk is”, zegt Stina Rutberg.

De sleutel tot verlichting van migraine is medicatie, maar de mensen die werden geïnterviewd in het onderzoek lieten weten dat zij bang waren voor de hoge inname van medicijnen in verband met eventuele schade op de lange termijn of afhankelijkheid. Dit was een belangrijke reden voor deze mensen om een fysiotherapeut te benaderen. Door de behandeling met fysiotherapie ondervond men verlichting van de symptomen en een verhoging van het algemene welzijn, wat op zijn beurt een gevoel van controle gaf over migraine.

"Een belangrijk onderdeel is het vertrouwen op de vaardigheden van de fysiotherapeut en dat men afzonderlijk behandeld en geloofd wordt. Veel hangt af van de ontmoeting, niet alleen de behandeling zelf, en beide zijn even belangrijk voor de positieve resultaten”, zegt Stina Rutberg.

Disclosure: Stina Rutberg, een doctoraal student aan de technische universiteit van Luleå.

Bronnen:
http://www.ltu.se/cms_fs/1.103548!/file/Sjukgymnastik%20minskar%20besvär%20vid%20migrän.pdf

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required