De zin en onzin van L-carnitine | Mensengezondheid.org
De zin en onzin van L-carnitine

De zin en onzin van L-carnitine

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Energie, Antioxidanten, Carnitine(Nieuws van Mensengezondheid.org)

Wat is L-carnitine?
L-carnitine, oftewel acetyl-l-carnitine, is een stof die het lichaam helpt bij het omzetten van vet naar energie. In het lichaam zijn de nieren en de lever verantwoordelijk voor de productie van l-carnitine en het wordt vervolgens opgeslagen in de skeletspieren, het hart, het brein en sperma.

Normaal gesproken kan het lichaam voldoende carnitine produceren. Sommige mensen hebben echter een tekort aan carnitine omdat hun lichaam er niet genoeg van kan maken of omdat het niet getransporteerd kan worden naar de juiste plekken waar het nodig is. Andere omstandigheden, zoals angina pectoris of claudicatio intermittens, kunnen als gevolg lage carnitine niveaus creëren, net zoals bepaalde medicijnen overigens.

Carnitine is vaak voorgelegd als een behandeling voor vele gevallen aangezien het fungeert als een antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke deeltjes, bekend als vrije radicalen, die de cellen kunnen beschadigen. Antioxidanten kunnen vrije radicalen neutralizeren en mogelijk helpen bij het voorkomen van de schade die vrije radicalen kunnen aanrichten.


Onder sommige omstandigheden kan carnitine als een serieus geneesmiddel genomen worden. Bij deze ziekten heeft u behoefte aan de gebruikelijke medicijnen, en het is aan te raden om eerst met een specialist te praten indien u van plan bent om carnitine te gebruiken. In andere gevallen, zoals bijvoorbeeld bij vermoeidheid of bij het verbeteren van sport prestaties, lijkt carnitine een veilig maar wellicht nutteloos product.

Hartproblemen
Angina pectoris – Er is bewijs gevonden voor het positieve effect van het gebruik van carnitine met gebruikelijke medicatie wat zodoende een stabiele situatie creëert. Meerdere klinische onderzoeken hebben aangetoond dat L-carnitine en propionyl-L-carnitine kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van angina pectoris en de situatie van patiënten zodoende kan verbeteren zodat het mogelijk is om te bewegen zonder daarbij last te hebben van pijn op de borst. Wees echter voorzichtig met zelfheling met behulp van carnitine! Raadpleeg altijd eerst kundig medisch personeel.

Hartaanval – Een aantal studies hebben gevonden dat carnitine kan helpen in combinatie met gebruikelijke medicatie na een hartaanval. Niet alle studies zijn het daar echter over eens. Enige kleine studies suggereren dat mensen die L-carnitine kort na een hartaanval toegediend kregen, minder waarschijnlijk een herhalende hartaanval kunnen krijgen, aan het hartaanval kunnen overlijden, pijn op de borst en abnormale hartritmes kunnen krijgen en minder kans maakten op hartfalen. Uit andere studies kwam echter geen positief resultaat naar voren. Een orale behandeling met carnitine zou ook spierzwakte kunnen verbeteren.

Hartfalen – Enige kleine studies suggereren dat carnitine kan helpen bij het reduceren van symptomen die horen bij hartfalen. Bovendien zou carnitine de inspanningscapaciteit kunnen verbeteren bij mensen met hartfalen. Om deze uitspraak te kunnen onderbouwen is het echter nodig dat dit meer moet worden onderzocht.

Perifere vasculaire aandoeningen
Verminderde bloedstroom door de benen vanwege atherosclerosis of het verharden van de slagaderen zorgt vaak voor kramp en pijn in de benen tijdens lopen. Deze pijn wordt claudicatio intermittent genoemd, en de verminderde bloedstroom in de benen wordt perifere vasculaire aandoeningen genoemd (PVD). Studies tonen aan dat carnitine kan helpen om de symptomen te verminderen en mensen met claudicatio intermittent kunnen langer lopen. Bij de meeste studies is gebruikt gemaakt van propionyl-L-carnitine; wetenschappers weten niet of L-carnitine opdezelfde manier werkt.

Bronnen:
University of Maryland Medical Center
Carnitine (L-carnitine) | University of Maryland Medical Center http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/carnitine-lcarnitine#ixzz2ZiW95M00

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required