Guarana – superenergie booster of mythe? | Mensengezondheid.org
Guarana – superenergie booster of mythe?

Guarana – superenergie booster of mythe?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Energie, Vermoeidheid, Caffeine(Nieuws van Mensengezondheid.org) Veel bekende energie drankjes zetten op hun blikjes dat de inhoud onder andere guarana bevat. Wat is guarana en geeft het daadwerkelijk meer energie?

Guarana is een vrucht die groeit in de regenwouden van de Amazone, in Venezuela en Brazilië. De vruchten zijn vlezig, klein en fel rood van kleur, met aan de binnenkant een zwart zaadje dat ongeveer dezelfde omvang heeft als een koffieboon. Guarana zaden zijn rijk aan cafeïne – ze bevatten ongeveer 4 – 8% cafeïne. Dat is, vergeleken met koffiebonen die 1 – 2,5% cafeïne bevatten, vrij veel.

Waarom gebruiken mensen guarana?
In het gebied van de Amazone maakt de locale bevolking al erg lang gebruik van guarana en van de positieve stimulerende eigenschappen. Er wordt gezegd dat guarana de leden van amazone stammen zo veel energie gaf dat ze dagen achter elkaar konden jagen zonder zich hongerig te voelen. Guarana staat gereputeerd als een stimulans en verhoogt de mentale alertheid, werkt vermoeidheid tegen en verhoogt het uithoudingsvermogen.

Guarana drankjes zijn erg populair in Brazilië, bijna net zo populair als drankjes op cola basis. In de westerse wereld is guarana vooral recentelijk populair als ingrediënt in de bekende energie drankjes. Zoals reeds vermeld is guarana een van de grootste bronnen van cafeïne, met tot wel drie keer meer cafeïne dan in koffie.


Naast de stimulerende effecten is guarana ook een populair ingrediënt in afvalpillen. Er is namelijk bewijs gevonden dat guarana mogelijkerwijs het hongergevoel onderdrukt en de vetverbanding verhoogt.

Guarana als stimulant
Over het algemeen kan men zeggen dat wanneer men beide cafeïne en guarana als ingrediënt op een verpakking ziet staan, men de guarana als extra veel cafeïne kan lezen. Daarbij bevat guarana echter ook kleine hoeveelheden theophylline en theobromine die net zo werken als cafeïne, maar net een iets ander effect hebben op het lichaam.

Guarana bevat ook moleculen genaamd tannine. Volgens sommigen zorgen de tannines ervoor dat de cafeïne langzaam opgenomen wordt door het lichaam en daarmee voor een langer energie effect zorgt. Het feit dat guarana niet gelijk in water oplosbaar is zou de veronderstelling dat het energie effect van guarana langdurig is kunnen ondersteunen. Echter heeft tot op de dag van vandaag nog niemand kunnen aantonen dat het lichaam guarana afgeleide cafeïne anders verwerkt dan cafeïne afkomstig uit koffie bonen of theebladeren.

Onderzoeken met guarana
Tijdens een studie werden sedentaire en getrainde ratten gevoed met guarana gedurende 14 dagen. De resultaten lieten zien dat guarana een positief effect had op de vetverbranding. Echter had guarana zonder cafeïne geen enkel effect op de vet metabolisme.

In een andere studie met guarana werd gevonden dat er vooral een positief effect aantoonbaar was op het geheugen, de stemming en de alertheid bij een hogere dosis (150mg en 300mg) ten opzichte van een lagere dosis guarana (37,5mg en 75mg).

Ook werd tijdens een lange termijn studie de effecten van guarana, cafeïne en placebo onderzocht op de cognitie van 45 oudere personen. De effecten waren echter niet significant genoeg om te stellen dat er een effect is van guarana op de cognitie.

Veiligheid
Guarana moet niet worden gebruikt door mensen die erg gevoelig zijn voor cafeïne. Het is raadzaam om een dokter te raadplegen indien u diabetes, een hoge bloeddruk, epilepsie, insomnia of hart/nierproblemen heeft en u guarana wilt gebruiken.

Aangezien zwangere vrouwen meestal wordt aangeraden om slechts gelimiteerd cafeïne te gebruiken is het waarschijnlijk een goed idee om guarana te vermijden. Er is echter geen onderzoek gedaan die deze veronderstelling kan bevestigen.

Bronnen:
http://altmedicine.about.com/od/completeazindex/a/guarana.htm
http://www.livescience.com/36119-truth-guarana.html

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required