Levenslang training loont zich! | Mensengezondheid.org
Levenslang training loont zich!

Levenslang training loont zich!

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Trainen, Conditie, Gezond(Nieuws van Mensengezondheid.org) Een toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift merkt een onderzoek aan de Mid Sweden University aan als 'artikel van de maand’. Het artikel, en het onderzoek erachter, toont aan dat levenslang langlaufen het zuurstofverbruik en het spieruithoudingsvermogen verbeterd, en vele andere positieve effecten heeft die zowel de levenskwaliteit alsook de gezondheid verbeteren.

“We rapporteerden snel de voorlopige resultaten uit de onderzoeken die voornamelijk werden uitgevoerd aan de Mid Sweden University en het Karolinska Medisch Universitair Hospitaal. Nu is het wetenschappelijk artikel gepubliceerd en trekt het veel internationale aandacht”, zegt Per Tesch, hoogleraar sportwetenschappen aan de Mid Sweden University en hoofd van de onderzoeksgroep.

De redacteur van het toonaangevende tijdschrift Applied Physiology, Journal of Applied Physiology, heeft onlangs gekozen voor het artikel als ‘artikel van de maand ‘ - "Editor’s Pick” (J Appl Physiol, 114 (1), 2013). Hoewel we ons vandaag de dag bewust zijn van het belang van bewegen toont de studie aan hoeveel potentieel het menselijk lichaam heeft, iets wat duidelijk wordt na levenslange fysieke training.

Het onderzoeksteam van de Mid Sweden University en de Ball State University onderzocht oudere mannelijke wedstrijdlanglaufers, van 80 jaar en ouder (waaronder een 93-jarige tweevoudig Olympisch kampioen), die vergeleken werden met ongetrainde gezonde mannen van dezelfde leeftijd. De studie rapporteerde de hoogst opgemeten waarden voor zuurstofopname ooit voor personen boven de 80 jaar. Misschien is het meest verbazingwekkende wel dat de conditie van de langlaufers vergelijkbaar is met de conditie van 40 jaar oude mannen die zich niet bezighouden met enige vorm van conditietraining.


“Deze studie toont aan dat een levenslange lichamelijke activiteit een zeer goede investering is om een goede gezondheid te behouden tot op hoge leeftijd. Daarnaast is het ook een belangrijke bijdrage om op oudere leeftijd te kunnen genieten van een actief buitenleven. “En heeft men de conditie van een 40-jarige op 90-jarige leeftijd, wordt het leven een stuk gemakkelijker en aangenamer”, zegt Per Tesch.

Bronnen:
http://www.miun.se/sv/press/pressmeddelanden/Forskningsaktuellt/Livslang-traning-lonar-sig/

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER SPORT:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required