Populaire vetrijke diëten zijn risico voor volksgezondheid! | Mensengezondheid.org
Populaire vetrijke diëten zijn risico voor volksgezondheid!

Populaire vetrijke diëten zijn risico voor volksgezondheid!

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: LCHF, Dieet, Vet(Nieuws van Mensengezondheid.org) In noord europa worden jongen mannen en vrouwen steeds vaker getroffen door een beroerte of een hartinfarct. Een verklaring kan zijn dat men de laatste tien jaar steeds vaker vette producten is gaan gebruiken. Populaire vetrijke diëten kunnen resulteren in te hoog bloedvet wat schadelijk is voor de bloedvaten en het risico verhoogt op trombose.

Uit nieuwe internationale studies komt voort dat wij in noord europa waarschijnlijk het meest aan sport doen in de hele wereld. Helaas zitten wij ook het meest stil in de hele wereld. De oplossing ligt vooral in meer dagelijkse beweging en betere voeding. Maar om de negatieve effecten van het vele stilzitten tegen te gaan door het eten van meer dierlijke vetten en proteïnen, dwz. meer verzadigde vetzuren uit zuivelproducten en meer rood vlees, is onlogisch en komt de menselijke gezondheid niet ten goede.

Enkele artsen, net als andere “experts” zonder medische opleiding, moedigen het eten van onder andere veel (en soms zelf onbegrensd) boter, room, kaas, craime fraiche en bacon aan. Het eten van minder koolhydraten en meer vet, het zogenaamde LCHF-dieet, zou u moeten helpen om af te vallen en een betere gezondheid te krijgen. De boeken die LCHF aankondigen als “de nieuwe super afval methode” en een “way of life” zijn wijdverspreid en de achterliggende ideeën worden via bloggs, interviews en lezingen alleen maar populairder. Onlangs is er bijvoorbeeld in Zweden aan de hand van officiële statistieken aangetoond dat de verkoop van boter, rood vlees en vette zuivelproducten blijft stijgen, terwijl men tegelijkertijd veel suiker en zout blijft consumeren. Bovendien werd aangetoond dat een op de vier personen het LCHF-dieet wel eens heeft geprobeerd, meestal met het doel om af te vallen. Dit is een zeer verontrustende ontwikkeling.

Uiteraard is het belangrijk om te letten op de inname van suiker en snelle koolhydraten in de vorm van snoep, koekjes, frisdrank en andere zoete dranken. Een te hoge suikerinname is een direct gevaar voor de gezondheid. Wij kunnen het niet meer aan om veel koolhydraten binnen te krijgen in de vorm van bijvoorbeeld wit brood en aardappels. Dit komt doordat wij tegenwoordig erg veel stil zitten en onze spieren, die de suikers zouden moeten gebruiken en afbreken, minder getraind en ongevoeliger zijn voor insuline. Dit leidt ertoe dat men sneller een te hoge bloedsuiker bereikt.


Een eenzijdige focus op suiker verhult echter de gezondheidsproblemen die op de loer liggen. De aanbevelingen om meer dierlijke vetten en proteïnen te consumeren lijdt tot stijgende cholesterol niveaus en een hoger risico op cardio-vasculaire catastrofes. Een stilzittend leven, stress, overgewicht, meer buikvet en stijgende cholesterolniveaus zijn een ongunstige combinatie en een gevaar voor de gezondheid.

Het afgelopen decennium komt de kennis van gezondheid en voeding steeds meer vanuit geavanceerd onderzoek. Helaas wordt resultaat meestal maar weinig verspreid onder de bevolking. De uitdaging ligt er voor instanties in om de boodschap omtrent voeding op een duidelijke en inspirerende manier te verpakken. Tegenwoordig zijn wij zo inactief dat overgewicht niet langer weggaat door te lijnen, en daarom is een omvattende aanpak nodig.

U kunt zelf eenvoudig beginnen met gezonder te eten door meer te koken volgens het “middellandse zee” concept, wat zou kunnen resulteren in minder kans op hart- en vaatziekten, kanker, dementie en een langer leven. Het consumeren van bijvoorbeeld veel groenten en fruit, bonen, vis, schelpdieren en kip alsook onverzadigde vetten in de vorm van olie en noten ligt aan de basis van het concept.

Bronnen:
Björk, L; Hellenius, M; Rosengren, A; Weinehall, L; Wahlgren, N (2013). ”De populära fettdieterna är ett hot mot folkshälsan”. Dagens Nyheter.

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER AFVALLEN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required