Groter longvolume door training | Mensengezondheid.org
Groter longvolume door training

Groter longvolume door training

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Longen, Trainen, Oefeningen(Nieuws van Mensengezondheid.org) Een welverspreide opvatting is dat mensen op volwassen leeftijd hun longvolume niet meer kunnen beïnvloeden. Onderzoekers aan de Mid Sweden University hebben echter aangetoond dat dit absoluut wel mogelijk is. Na een trainingsprogramma, toegepast op duikers, nam het longvolume van een groep vrijwilligers na elf weken training met gemiddeld vier deciliter toe.

“Dat is een grote toename in een relatief korte tijd” zegt Erika Schagatay, hoogleraar en onderzoeksleider van de Environmental Physiology Group aan het instituut van techniek en duurzame ontwikkeling. “We kregen het idee van duikers die meldden dat hun longvolume met meerdere liters had toegenomen door training. We dachten dat het interessant was om te bestuderen hoe effectief de trainingsmethode was”, vervolgt Erika Schagatay.

“Ik was net begonnen met geavanceerd ‘freediving’, en raakte geïnteresseerd in de technieken die de elite onder de concurrerende duikers gebruikt”, aldus Orio Johansson die samen met Erika Schagatay aan de studie werkte.

Zowel Orio Johansson als Erika Schagatay zijn duikinstructeurs en besloten om de freedivers in hun clubs te vragen voor deelname aan de studie. Dertien duikers meldden zich uiteindelijk aan - duikers die de trainingsmethode nog niet eerder hadden gebruikt. Daarnaast werd een controlegroep die niet trainde parallel getest.


Het trainingsprogramma bestond uit vier yoga geïnspireerde oefeningen en een zogenaamde lung packing oefening. Lung packing is een methode waarbij men de longen vult door middel van extra lucht te "slikken" na maximale inademing, zodat ze meer gevuld zijn dan de normale capaciteit.

Elke oefening werd driemaal per dag uitgevoerd, met een duur van totaal 20 minuten, vijf dagen per week gedurende 11 weken. De methode kan worden gebruikt voor zowel sporters alsook patiëntgroepen waarbij longvolume beperkend is.

De studie werd onlangs gepresenteerd op de European Respiratory Society conferentie in Wenen.

Bronnen:
http://www.miun.se/sv/press/pressmeddelanden/Forskningsaktuellt/Oka-lungvolymen-genom-traning/#.UgfvWZUz3FG

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER SPORT:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required