Citroenen: zuur maar gezond voor iedereen | Mensengezondheid.org
Citroenen: zuur maar gezond voor iedereen

Citroenen: zuur maar gezond voor iedereen

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Gezondheid, Zuur, Vitamine(Nieuws van Mensengezondheid.org) Zorg ervoor dat u altijd een paar citroenen in huis heeft – citroenen bevatten namelijk veel goeds dat u kan helpen tegen onder andere een kater en eczeem.

Heeft u last van een kater, cellulitis, slechte mondgeur of eczeem? Wacht even met een bezoek aan de apotheek. Met behulp van een normale citroen kunt u uw symptomen en andere klachten verlichten.

Citroenen zijn sinds de oudheid gewaardeerd om de helende eigenschappen die de vruchten toe worden geschreven. De oude Egyptenaren gebruikten citroenen als afrodisiacum en als medicijn tegen onder andere koorts. De oude Grieken en Romeinen gebruikten de vrucht om insecten en bacteriën weg te houden van het voedsel. Ook vandaag de dag staan citroenen nog steeds bekend om hun antiseptische eigenschappen. Zowel in Azië als in Zuid-Amerika wordt men als toerist aangeraden om het eten met citroensap te besproeien, om maag- en darmproblemen te voorkomen.
De antiseptische werking van citroen kan handig zijn indien u een kleine wond wilt ontsmetten en u geen alcohol voor handen heeft.

“Het is waar dat citroen een korte antiseptische werking heeft. Maar bovenal is het rijk aan vitamine C en bioflavonoïden die het effect van vitamines versterken”, zegt voedingsdeskundige Magnus Nylander.

Beknopte voedingswaarde tabel voor citroen (per 100gr):
Energie (kcal):   41
Koolhydraten:    7,3 gr
Proteinen:         1,1 gr
Vet:                  0,3 gr
Kalcium:           26 mg
Vezels:             2 gr
Vitamine C:       53 mg (71% ADH)


Voorkomt hart- en vaatziekten Vitamine C en bioflavonoïden zijn bijzonder nuttig voor de wanden van ‘s lichaams kleinste bloedvaten, de haarvaten. Ze voorzien de cellen met zuurstof en voedingsstoffen. De stoffen in citroen hebben een antioxidant effect, hetgeen betekent dat zij hart- en vaatziekten kunnen helpen verhinderen. Het hoge gehalte aan vitamine C heeft tevens een grote betekenis voor de ijzerabsorptie.

In zijn boek Frisk och vacker med citron (gezond en mooi met citroen) geeft Werner Meidinger voorbeelden van aandoeningen die door middel van citroen verlicht kan worden. Citroen kan bovendien worden gebruikt als cosmetisch middel en heeft antikanker effecten mits u tijdens het koken de juiste voorbereidingen treft. Wanneer men bijvoorbeeld vlees marineert met citroen voordat u het op de grill legt kunnen kankerverwekkende stoffen worden voorkomen, zoals aangetoond is in studies in de VS. Waarschijnlijk stimuleert de stof limoneen, wat veel voorkomt in citroenen, het lichaam bij het ontgiftingsproces en verbeterd daardoor de bescherming tegen kanker.

U kunt natuurlijk ook gebruik maken van citroenolie wat in grote supermarkten wordt verkocht. Citroenolie wordt gewonnen uit koud geperste citroenschillen en is meer geschikt dan gewone citroensap tegen bepaalde kwalen.
“Het is heel gezond om veel citrusvruchten te eten voor een goede gezondheid. Het beste is om de vruchten met elkaar af te wisselen, zoals citroen, sinaasappel, grapefruit en limoen”, zegt Magnus Nylander.

Bronnen:
http://www.hembergs.se/articles/pdf/naringstabell_frukt.pdf
http://www.halsosidorna.se/Fruktochbar.htm
http://www.aftonbladet.se/halsa/article10199390.ab
Johansson, Ulla (2007). Näring och hälsa. Lund: Studentlitteratur AB.

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required