Invriezen heeft weinig invloed op de voedingswaarde van verse producten | Mensengezondheid.org
Invriezen heeft weinig invloed op de voedingswaarde van verse producten

Invriezen heeft weinig invloed op de voedingswaarde van verse producten

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Invriezen, Vitaminen, Voeding(Nieuws van Mensengezondheid.org) Een recente studie onderzocht het verschil in voedingswaarde tussen voedingsmiddelen die vers, bevroren, gedroogd of in blik waren. Deze studie is vooral belangrijk voor de prijs/kwaliteit verhouding. Ingeblikte groenten zijn over het algemeen veel goedkoper en worden daarom vaker gekocht door mensen met lage inkomens. Voor verse groenten betaalt u de hoofdprijs prijs, en zijn daarnaast ook het minst lang houdbaar.

Men heeft een natuurlijke voorkeur voor verse producten en het praktisch inzicht erkent dat de biologische weefsels langzaam worden ontleed. Hoe langer voedsel op de plank ligt, hoe minder voedingsstoffen er in zullen zitten tegen de tijd dat het wordt gegeten. De voedingsstoffen worden vernietigd door de blootstelling aan lucht en energie. Met energie bedoelen we licht of warmte, en dit zorgt voor het degraderen van de cellulaire structuur van groenten. Warmte vernietigt de voedingsstoffen en de enzymen die nodig zijn voor de vertering van de resterende voedingsstoffen. Vitamine C en carotenoïden zijn bijzonder kwetsbaar voor schade door hitte.

Licht is nodig voor planten om te bloeien. Maar zonder de voortdurende vervanging van verzwakte cellen begint het weefsel uit elkaar te vallen. Nadat de plant is geoogst worden de cellen niet meer vervangen en beginnen de plant processen langzaam af te sterven. Het proces werkt op dezelfde wijze als bij een menselijke cel tijdens de veroudering. Oxidatie is de belangrijkste bedreiging voor de houdbaarheid van verse producten, en dat geldt ook voor het menselijk lichaam. Verse groenten en fruit, met een overvloed aan anti-oxidanten, zijn al snel het slachtoffer van de constante blootstelling aan licht en energie. Ontleding beperkt de levensduur, het verlagen van beschikbaarheid op de markt, en het verhogen van de prijs.

Het vinden van goedkopere voedsel bronnen voor mensen met een krap budget
Tijdens de studie werden bonen, tomaten, maïs, spinazie, groene bonen, champignons, perziken, peren en pompoenen onderzocht. Sommige van deze voedingsmiddelen zijn niet algemeen beschikbaar in een gedroogde of bevroren vorm, en werden daarom niet mee vergeleken. Naast vitamine A en C werd de hoeveelheid aan foliumzuur, eiwitten, vezels en kalium gemeten. Deze voedingsstoffen zijn onderzocht omdat ze, ondanks een hoge beschikbaarheid in voedingsmiddelen, vaak worden aangehaald vanwege tekortkomingen als een bijdragende factor in ziekte op elke leeftijd.


Gemak dat geen sporen achterlaat
Er werd ontdekt dat de prijs van voeding sterker wordt beïnvloed dan de voedingswaarde van ingeblikt, ingevroren of gedroogde voeding. Dat is goed nieuws voor shake liefhebbers die ervan worden verzekerd dat er niets mis is met hun gemakzuchtige manier van vitamine inname.

Bronnen:
Raw Michelle
http://www.foodproductdesign.com
http://scholar.googleusercontent.com
http://scialert.net/fulltext/?doi=ajcn.2010.93.100&org=11

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required