Het geheim van de kokosnoot | Mensengezondheid.org
Het geheim van de kokosnoot

Het geheim van de kokosnoot

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Vezels, Vetten, Suikers(Nieuws van Mensengezondheid.org) Sinds mensenheugenis groeien er op vele eilanden kokosnoten aan de palmen. De mensheid maakt hier al net zo lang gebruik van. De kokosnoot is geen “noot” terwijl dit juist wel in de naam voorkomt, en kan gegeten worden in alle stadia van haar ontwikkeling.

Het mooie van kokos is dat het op veel verschillende manieren kan worden gebruikt op verschillende momenten van rijping. Jonge kokosnoot is zeer geschikt om te kunnen genieten van kokoswater omdat het op dat moment het zoetst is. Op dat moment kan het vruchtvlees van de kokosnoot prima gegeten worden die op dat moment lekker zacht is (een bijna geleiachtige textuur). Naarmate de kokosnoot rijpt wordt het vruchtvlees steviger, wat vervolgens kan worden verpulverd tot kokosmeel. Dit kan worden gebruikt om reguliere bloem (gedeeltelijk) te vervangen als u van bakken houdt en u graag gluten wil vermijden. Het verpulverde kokos vruchtvlees kan ook gecombineerd worden met water op verschillende manieren om kokoscrème, kokosmelk, kokosboter en kokosolie van te maken.

Daarnaast heeft kokos ook twee belangrijke voordelen voor de gezondheid die het nog aantrekkelijker maken om kokos regelmatig te gebruiken en te eten.

Een hoog vezelgehalte
Kokos vruchtvlees bevat ongeveer 9 gram voedingsvezels per 100g. Vezelfs bevorderen de stoelgang, het verlaagt slechte cholesterol en verlaagt de glykemische waarde van het voedsel dat het insuline effect verlaagt (dat helpt bij vetverbranding). Bovendien zijn kokosvezels bijzonder fermenteerbaar (in uw dikke darm) en produceert het korte ketenen aan vetzuren (butyraat) wat op zijn beurt weer extra voordelen voor de gezondheid heeft. Het bevordert een gezonde darmflora, vermindert het risico op kanker en hart- en vaatziekten.


Middellange vetzuurketens
Dit is een van de belangrijkste reden waarom de kokosnoot zo populair is. Het heeft een hoog gehalte aan middellange vetzuurketens. Deze zijn belangrijk omdat ze, in tegenstelling tot lange ketenvetzuren (die vrij veel voorkomen), onmiddellijk kunnen worden gebruikt door het lichaam voor energie. Dus als u een kokosnoot eet is het vetgehalte direct beschikbaar om te worden gebruikt door uw lichaam, in plaats van dat het wordt omgezet en opgeslagen wordt als vet. In feite verhoogt de direct geleverde energie uw stofwisseling met wel 5%. U bent dus letterlijk vet aan het eten om vet te verbranden.

Kokosolie is trouwens geweldig om mee te koken. Dit komt doordat het hoge gehalte aan korte- en middellange ketenvetzuren de structuur stabiel houdt op hoog vuur en ervoor zorgt dat de olie niet kan oxideren (wat schadelijke vrije radicalen produceert) in tegenstelling tot de meeste andere kookoliën.

Dus nu dat de voordelen van kokos duidelijk zijn zou kokosnoot water ook goed voor u moeten zijn... toch?

Het antwoord is ja en nee. Kokosnoot water heeft een aantal voordelen voor de gezondheid. Het bevat alle belangrijke elektrolyten die uw lichaam nodig heeft (bijv. kalium, magnesium, natrium, fosfaat en magnesium" class="aaa">calcium) wat het een goed hydraterend drankje maakt. Maar het bevat ook veel suikers. Er zit ongeveer 16 g suiker in 350ml kokosnoot water. En dat is nu niet echt veel beter dan regulier sportdrankje. Behalve dat er geen kunstmatige kleurstof in zit is het eigenlijk suikerwater met elektrolyten.

Het hoge suikergehalte en de hoge prijs van de verschillende variaties van kokos water maken het een dure versnapering. U kunt in dat geval beter uw eigen sportdrank maken met water, citroen/limoen (of een andere citrusvrucht), suiker en een snufje zout. Dat is veel goedkoper, net zo effectief en gezonder omdat u zelf de hoeveelheid suiker aan kunt passen. Met dat gezegd te hebben kunt u prima na een echt harde training uzelf verwennen met het vocht van een jonge kokosnoot. En bovendien blijft het speciaal om, nippend aan een kokosnoot, over het strand te lopen op een mooie zomer dag.

Bronnen:
www.maxworkouts.com

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required