De missie van Slow Food | Mensengezondheid.org
De missie van Slow Food

De missie van Slow Food

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Slowfood, Productie, Consumeren(Nieuws van Mensengezondheid.org) Kort geleden hebben we het op mensengezondheid.org gehad over de organisatie Slow Food® (verder in dit artikel als Slow Food). Zo hebben we besproken wat voor een beweging Slow Food eigenlijk is, hoeveel leden ze hebben en wat wij van mensengezondheid.org eigenlijk van Slow Food vinden. In dit artikel gaan we kort in op de drie pijlers waar Slow Food zich voor inzet.

Pijler 1: behoud van biodiversiteit
Bewerkt voedsel en industrieel geproduceerd voedsel, waarmee men fast food ook zou kunnen beschrijven, dreigt de traditionele manier van voedsel produceren te verdrijven. Daarom vind Slow Food het van belang dat de duurzame manier van voeding produceren wordt beschermd om voeding van hoge kwaliteit te kunnen garanderen. Tevens zorgt een meer traditionele en duurzame manier van cultiveren er voor dat de biodiversiteit (de verschillende dier en plantsoorten) behouden blijft. Bij industrieel geproduceerd voedsel worden bijvoorbeeld grote velden met alleen maar 1 plantsoort gecultiveerd, hierbij is de biodiversiteit volledig zoek.

Pijler 2: leren over voeding
In de supermarkt maakt men veelal de keuze om zo goedkoop mogelijk in te kopen. Vervelend want het zorgt er namelijk voor dat je vaak de industriële eco-onvriendelijke manier cultiveren of telen onbewust ondersteund. Hierdoor probeert Slow Food de mensen te leren hoe hun voeding is produceert, door wie het is geproduceerd en waar het vandaan komt. Met dit soort educatieve oplossingen gaan wij allen toch anders denken om voedsel te waarderen om hun cultuur en hun sociale belangen.

Met dit idee creëerde Slow Food de University of Gastronomic Sciences (afgekort UNISG). Bij UNSIG worden opleidingen op verschillende niveau’s aangeboden over de wetenschap en de cultuur van voeding. Deze opleidingen zijn zelfs op academisch niveau!


Pijler 3: “het” netwerk
De laatste pijler is eigenlijk ook de meest speciale pijler. In 2004 is het zogenaamde Terra Madre netwerk opgericht. Dit netwerk heeft als hoofdtaak om de kleinschalige boeren, vissers, fokkers en ambachten over de hele wereld een stem te geven en het beter aan de wereld laten zien hoe zij bezig zijn. De insteek is namelijk dat deze kleinschalige voedselproducenten het milieu, de tradities en de cultuur in acht nemen en beschermen. De hoofdtaak van Terra Madre komt uiteindelijk tot zijn kracht doordat het netwerk de kleinschalige voedselproducenten samenbrengt met consumenten, wetenschappers, koks etc. Hierdoor worden uiteindelijk de krachten gebundeld en zal het op deze manier mogelijk zijn om het huidige voedselsysteem te verbeteren.

Bronnen:
http://www.slowfood.nl/index.php?page=172
http://www.slowfood.nl/index.php?page=171
http://www.slowfood.nl/index.php?page=157

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required