Te weinig slaap en vermoeidheid hebben weinig met elkaar te maken | Mensengezondheid.org
Te weinig slaap en vermoeidheid hebben weinig met elkaar te maken

Te weinig slaap en vermoeidheid hebben weinig met elkaar te maken

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Slaap, Vermoeidheid, Fit(Nieuws van Mensengezondheid.org) Volgens nieuwe studies is het aantal slaapuren niet bepalend voor de mate van vermoeidheid. Een groot gedeelte van de mensen die minder dan vijf uur slaapt voelt zich zelfs beter dan diegene die langer slapen. “Wij denken dat erfelijkheid verantwoordelijk is voor onze slaapbehoefte” zegt slaaponderzoeker Torbjörn Åkerstedt.

Er is maar heel weinig, tot zelfs geen, verband tussen het aantal uren slaap en de mate van vermoeidheid. Dit blijkt uit nieuw, tot nog toe ongepubliceerd, onderzoek aan het Stressonderzoeksinstituut in Zweden waar men de slaaproutines van 1.100 mensen onderzocht.

Volgens Torbjörn Åkerstedt, slaaponderzoeker en afdelingshoofd aan het Stress Research Institute is het zelfs zo dat men niet per se moe hoeft te zijn omdat men weinig slaapt. Langslapers voelen zich dus niet beter dan kortslapers. Een groot deel van de mensen die kort slapen, minder dan zes uur per nacht, doen dit juist omdat zij het aankunnen. Het erfelijke mechanisme dat de individuele voedselbehoefte bepaalt, bepaalt ook de slaapbehoefte. “Onze hypothese is dat sommige mensen geboren worden met het vermogen om effectief te herstellen en sneller de energievoorraad in de hersenen kunnen opvullen.

Volgens Torbjörn Åkerstedt zou het kunnen zijn dat langslapers zich minder goed voelen vanwege andere oorzaken. Daarnaast wijst hij ook op de foutieve veronderstelling dat oudere mensen vaker moe zijn dan jonge mensen. “Wij worden fitter naarmate we ouder worden, in ieder geval tot en met de 66-70 jaar, terwijl we het meest moe zijn op de leeftijd 20-25”, zegt hij.


De slaapbehoefte neemt dus met de leeftijd af. Dit komt voornamelijk doordat de hersenen van jongeren nog in ontwikkeling zijn en meer groeihormonen produceren, iets wat veel energie en ook meer rust vraagt. Terwijl iemand rond de 20 gemiddeld 8,5 uur slaap nodig heeft kunnen 60-ers genoeg hebben aan zes uur.

Dit betekent echter niet dat men nu massaal minder moet gaan slapen. Velen proberen hun effectiviteit te tonen door minder te slapen maar dat is een verkeerde opvatting. Zeven uur nachtrust geeft toch nog een optimale overlevingstijd. Maar voelt men zich uitgerust overdag dan heeft men genoeg slaap gehad. Velen die minder dan vijf uur per nacht slapen voelen zich echter absoluut niet beter. Slaapstoornissen komen bij een relatief groot deel van de bevolking voor en worden als ernstig of zeer ernstig geklasseerd.

Op dit moment onderzoekt men op het instituut hoe slapeloosheid de frontale delen van de hersenen, waar het vermogen tot empathie zit, beïnvloed. Maar het zijn niet enkel gedachtes die verstoord worden door een gebrek aan slaap. Zo verslechterd het immuunsysteem bij een compleet gebrek aan slaap al na een etmaal. Op de langere termijn kan men zelfs ouderdomsdiabetes en hart- en vaatziekte oplopen.

Bij ernstige slaapproblemen wordt op slaapscholen aangeraden om gedurende een overgangsperiode minder te slapen wat resulteert in een individuele slaapbehoefte. Dit zal echter in de meeste gevallen niet onder de 6 uur liggen. Het aantal mensen dat gemiddeld minder dan vijf uur slaapt is bijvoorbeeld in Zweden maar 5%.

Slaaptekort is een realistische oorzaak van depressie. Maar tegenstrijdig genoeg wordt slaaptekort in de VS alsook in Zweden gebruikt als behandelingsmethode tegen depressie. In wakkere toestand maakt het lichaam de stof serotonine aan, wat een antidepressieve werking heeft. Wanneer we slapen stopt deze productie. Een patiënt kan onder toezicht wakker gehouden worden om de serotonine productie op gang te helpen. De methode wordt echter gezien als een acute behandeling en niet iets wat men op de langere termijn moet voortzetten. Langdurige slapeloosheid kan een depressie juist op gang helpen.

Bronnen:
Ebba Blume (2013). Lite sömn och trötthet har svagt samband. Dagens Nyheter.

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required