Afvallen met behulp van EPOC | Mensengezondheid.org
Afvallen met behulp van EPOC

Afvallen met behulp van EPOC

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: EPOC, Trainen, Calorien(Nieuws van Mensengezondheid.org) Veel mensen die plannen hebben om af te vallen focussen zich teveel op het aantal calorieën dat ze verbranden tijdens trainingssessies, terwijl ze vergeten dat het lichaam in sommige gevallen na de training een hele tijd door kan gaan met het verbranden van calorieën. Als u op de juiste manier traint verbrand u niet alleen vet tijdens uw training maar kunt u bovendien profiteren van deze extra calorieën die het lichaam verbrand nadat uw trainingsprogramma is afgerond.

Wat is EPOC?
EPOC betekent letterlijk “Excess Post-Exercise Oxygen Consumption”. Dit betekent in principe de hoeveelheid extra calorieën die het lichaam na training nog extra moet verbranden om ervoor te zorgen dat uw lichaam weer in dezelfde toestand verkeerd zoals voor de training.

Dit omvat een aantal verschillende processen die gerelateerd zijn aan het herstel, zoals het verhogen van de hoeveelheid glycogeen in de (op dat moment uitgeputte) spieren, herstellen van de lactaat niveaus en het omlaag brengen van de hartslag en lichaamstemperatuur.

Wat beïnvloed EPOC?
Als het uw doel is om maximaal vet te verliezen dient u optimaal van EPOC gebruik te maken, waardoor het totale aantal calorieën dat u die dag verbrandt zo hoog mogelijk is.


De mate van EPOC die u kunt ervaren is direct te herleiden tot de trainingsintensiteit. Hoe harder u in staat bent om te trainen, hoe meer de eerder genoemde factoren worden ontregelt waardoor uw lichaam energie zal moeten besteden om deze terug in de normale status te brengen.

Bovendien zijn er bepaalde variabelen binnen uw training die u kunt veranderen om de verbranding na training nog hoger te krijgen.

Rusttijden
Om EPOC te maximaliseren kunnen kortere rustperiodes helpen. Dit dwingt uw lichaam om harder te werken tijdens de training en zodat u langer herstel nodig heeft erna.

Belangrijk is om niet te weinig te rusten zodat uw vermogen om zware gewichten te heffen wegvalt. U zult zodadelijk leren dat u EPOC op verschillende manieren kunt verhogen.

Zware gewichten
Als we het hebben over krachttraining is het zaak om te proberen zo zwaar mogelijke gewichten te heffen. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam meer energie moet gebruiken om zich naderhand te herstellen.

U heeft waarschijnlijk wel eens gemerkt dat na een set met zware gewichten uw hartslag een stuk hoger is, vooral na een oefening voor het onderlichaam. Deze verhoogde hartslag helpt het genereren van EPOC, dus hoe langer de periode met een verhoogde hartslag is, hoe groter het aantal calorieën dat zal worden verbrand.

Bij het vergelijken van een zware krachttraining (3 sets van 8 oefeningen, 3-8 herhalingen per set op 80-90% van uw maximale kunnen, ook bekend als RM) en een circuittraining bestaande uit 4 sets van 8 oefeningen met 15 herhalingen op 50% 1 RM, wordt een hogere EPOC gemeten na de eerste genoemde vorm van training.

Bronnen:
http://www.unm.edu/~lkravitz/Article%20folder/epoc.html
http://uk.askmen.com/sports/bodybuilding_150/198b_fitness_tip.html
http://www.octathalon.com/members/member-benefits/articles/non-member-articles/what-is-epoc
http://www.ohio.edu/people/schwiria/bios446/EPOC%20O2%20deficit%20Summary.pdf

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER AFVALLEN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required