Afvallen met behulp van EPOC (deel 2) | Mensengezondheid.org
Afvallen met behulp van EPOC (deel 2)

Afvallen met behulp van EPOC (deel 2)

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: EPOC, Intesiteit, Oefeningen(Nieuws van Mensengezondheid.org)

Aerobe training
Afgezien van het trainen met zware gewichten en het werken met kortere rusttijden, kan de manier waarop u uw aerobe training uitvoert ook van invloed zijn op EPOC. Net als bij krachttraining geldt hier dat, hoe intenser u uw conditietrainingen uitvoert, des te grotere EPOC u zult genereren. Voor perfect resultaat zou u eigenlijk de aard van uw training moeten omgooien. Een sprinttraining waarbij uw lichaam in de anaerobe zone terecht komt zal de calorieën pas echt doen verbranden. Het draait dus om de totale calorieverbranding, en niet om de calorieën die u verliest enkel en alleen tijdens uw training. Hier geldt dus dat korte, hoge intensiteit oefeningen uw dagelijkse verbranding het meest stimuleert.

Als u echter in staat bent om een oefening gedurende langere tijd op dezelfde intensiteit uit te voeren zal EPOC des te groter zijn. Dit werd aangetoond in een studie waar men vasthield aan dit principe. Proefpersonen kregen de opdracht om gedurende 30-, 45 - of 60-minuten op 70% van hun VO2 max te trainen (VO2 max is de maximale hoeveelheid zuurstof die men kan opnemen tijdens het sporten). Na de training kon men vaststellen dat de 30-minuten groep een EPOC had van 33 calorieën over een tijd van 128 minuten, de 45-minuten-groep een EPOC had van 74,5 calorieën over een tijd van 204 minuten, en de 60-minuten-groep een EPOC had van 156 calorieën over een tijd van 455 minuten.

Onthoud wel dat het in deze studie ging over een lange training op hetzelfde trainingsniveau. Indien u gedurende de training de intensiteit naar beneden schroeft zal dit u niet ten goede komen. In dat geval heeft u meer aan een kortere training op hogere intensiteit. Kunt u het aan om langere tijd hetzelfde tempo aan te houden? Werk dan toe naar langere sessies waarbij u steeds hetzelfde niveau aanhoudt.


Kortom
Bij het samenstellen van een programma ontworpen om EPOC te maximaliseren, is het belangrijk om te onthouden dat, terwijl u de intensiteit van uw training verhoogt, dit niet ten koste mag gaan van uw rust. Als u niet genoeg rust neemt tussen de trainingen zult u snel overtraind raken. Het enige wat dit zal doen is uw EPOC omlaag brengen aangezien u niet in staat bent om op hoge intensiteit te trainen.

Maak daarom een schema voor u zelf waarbij u alle trainingen op een logische manier indeelt. Ideaal is het uitvoeren van drie zware krachttrainingssessies per week, samen met een of twee hoge intensiteit aerobe/anaerobe trainingssessies.

Omdat uw lichaam veel calorieën zal verbranden onmiddellijk na de training, en ook meer vatbaar is voor het opnemen van voedingsstoffen in de cellen, zou u een groot deel van uw totale dagelijkse calorieën in deze post-workout periode kunnen opnemen. Met andere woorden, eet na uw training een goede maaltijd met veel gezonde ingrediënten! Dit zal ervoor zorgen dat uw spiermassa kan groeien en uw lichaam voldoende voedingsstoffen heeft om te herstellen.

Bronnen:
http://uk.askmen.com/sports/bodybuilding_150/198b_fitness_tip.html
http://www.octathalon.com/members/member-benefits/articles/non-member-articles/what-is-epoc
http://www.ohio.edu/people/schwiria/bios446/EPOC%20O2%20deficit%20Summary.pdf
http://www.unm.edu/~lkravitz/Article%20folder/epoc.html

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER AFVALLEN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required