Welke groente is het gezondst? | Mensengezondheid.org
Welke groente is het gezondst?

Welke groente is het gezondst?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Groente, Gezond, Zwangerschap(Nieuws van Mensengezondheid.org) Iedereen weet dat groenten gezond zijn. Dat de leuze “twee ons groente en twee stuks fruit” nog steeds op de radio gehoord kan worden geeft weer hoe belangrijk het is om dagelijks groenten en fruit te eten.

De meeste Nederlanders eten tegenwoordig meer groenten dan vroeger, echter eet 8 van de 10 Nederlanders nog steeds te weinig groenten. Het is trouwens niet moeilijk om meer vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Een eenvoudige salade met tomaat en komkommer zou bijvoorbeeld veel gezonder kunnen zijn door wat erwten, spinazie en linzen toe te voegen. Geraspte wortel en kool met daarop bijvoorbeeld spinazie, broccoli of bonen maken het geheel tot een super gezonde salade. Met veel vezels, vitaminen en mineralen zijn veel van deze ingrediënten ook nog milieuvriendelijk.

Uit een nieuwe analyse van nutriënten blijkt dat veel groenten en wortelgewassen echt propvol met voedingswaarden zitten. Een portie van ongeveer 50 gram verse spinazie (zoals bijvoorbeeld babyspinazie) bevat meerdere keren de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan vitamine K en tot wel 50 procent van de ADH aan folaat (foliumzuur), kalium, magnesium, selenium, vitamine A, C en B6.

Top 10 van groenten
Een analyse van veertig populaire groenten en wortelgroenten gaf het volgende resultaat met de aller-gezondste groenten:
1. Groene bladeren zoals spinazie, veldsla, snijbiet en brandnetel
2. Sperziebonen /haricot vert
3. Broccoli
4. Groene erwten en peultjes
5. Avocado
6. Witte bonen
7. Prei
8. Bloemkool
9. Linzen
10. Kikkererwten


Supplementen tijdens zwangerschap
Zwangere vrouwen en vrouwen die graag zwanger willen worden dienen in het bijzonder ijzer en foliumzuur supplementatie te overwegen. Foliumzuur, wat vandaag de dag te weinig door vrouwen wordt ingenomen, kan helpen om spina bifida (open ruggetje) bij de baby te verhinderen. Foliumzuur moet in dat geval voor- en tijdens de zwangerschap als supplement ingenomen worden.

Bronnen:
http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Skordetider---Gronsakernas-topplista/
http://kurera.se/gronsakernas-topplista/

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required