Fruit kan het risico op aneurysma verminderen | Mensengezondheid.org
Fruit kan het risico op aneurysma verminderen

Fruit kan het risico op aneurysma verminderen

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Fruit, Hart, Groenten(Nieuws van Mensengezondheid.org) Meer dan twee vruchten per dag verminderd het risico op een aneurysma met dodelijke gevolgen. Dit werd aangetoont in een Zweedse studie aan het Karolinska Instituut en is nu gepubliceerd in het tijdschrift van de American Heart Association Circulation.

Volgens de recentelijk gepresenteerde studie kan een hoge fruit consumptie helpen om een groot aantal vaatziekten te voorkomen waaronder aneurysma in de buikaorta. Aneurysma in de buikaorta, de meest voorkomende vorm van aneurysma, is een verwijding in het onderste gedeelte van de aorta, de grote slagader die het lichaam voorziet van zuurstofrijk bloed. De aandoening kan dodelijk zijn als de doorsnede van de aorta te veel toeneemt zodat het bloedvat scheurt. Oudere mannen, met name rokers, lopen een hoger risico op aneurysma.

”De hoge niveaus aan antioxidanten in fruit kan de aorta beschermen tegen aneurysma door het voorhinderen van oxidatieve stress, wat op zijn beurt ontstekingen bevordert” zegt Otto Stackelberg. In het kort houdt oxidatieve stress in dat er een te hoge productie aan radicalen (schadelijke deeltjes) en/of te weinig anti-oxidanten zich in het lichaam bevinden(red.). ”We vonden echter niet het verband tussen groenten en aneurysma, wat te wijten zijn kunnen zijn aan het feit dat groenten bepaalde soorten antioxidanten missen die gewoonlijk worden aangetroffen in fruit”, aldus Stackelberg, arts en promovendus aan het instituut voor milieu-medische eenheid voor voedingsepidemiologie aan het Karolinska Instituut, en tevens hoofdauteur van het artikel.

Otto Stackelberg wijst er echter op dat groenten nog steeds belangrijk zijn voor de gezondheid aangezien er aangetoond is dat een hoge consumptie van groenten en fruit het risico op andere hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en veel vormen van kanker kan verminderen.


De studie werd gefinancierd door de Zweedse Research Council en het Karolinska Instituut.

Bekijk hier het korte geanimeerde filmpje van de Hartstichting over aneurysma om de aandoening beter te begrijpen.

Bronnen:
http://circ.ahajournals.org/content/128/8/795.full
http://www.youtube.com/watch?v=YdxoV0ye000
http://www.orthokennis.nl/ResearchItem.asp?IDResearch=50

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required