Overtraining | Mensengezondheid.org
Overtraining

Overtraining

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Overtrainen, Beweging, Lichaam(Nieuws van Mensengezondheid.org) Sommige mensen trainen helemaal niet. Anderen trainen juist te veel. Het is soms moeilijk om te weten wat genoeg en wat normaal trainen is. Toch geeft het lichaam duidelijk bepaalde signalen af die u in het oog dient te houden, waardoor u zelf uw training kunt aanpassen zodat deze het beste bij ú past en waardoor ú zich goed voelt.

Overtraining kan worden gedefinieerd als "onbalans tussen training en herstel wat kan resulteren in ernstige en langdurige vermoeidheidssymptomen" of "een toestand van verslechtering in prestatie en vermoeidheid”. Het zijn niet de mensen die het hardst trainen die uiteindelijk de beste zijn, maar zij die slim trainen!

De oorzaak van overtraining
Overtraining kan verschillende oorzaken hebben, maar de meest voorkomende is dat de hoeveelheid lichaamsbeweging aanzienlijk toeneemt in combinatie met te weinig herstel. Bovendien kunnen andere stressfactoren zoals financiële zorgen, opleiding, werk en relaties extra triggers zijn.

Symptomen
Wees alert! Deze symptomen kunnen een teken van overtraining zijn en dient u serieus te nemen:
- slechtere prestaties
- groter risico op infecties
- toegenomen vermoeidheid
- depressie
- verhoogde hartslag
- hoofdpijn
- gewichtsverlies
- slapeloosheid
- wakker worden zonder uitgerust te zijn


Tijdens training worden delen van het lichaam afgebroken zoals bijvoorbeeld spiervezels. Het is tijdens uw rustperiode dat uw lichaam zich herstelt en de afgebroken deeltjes weer op worden gebouwd om ze dit keer meer resistent, efficiënter en sterker te maken. U breekt als het ware uw lichaam af tijdens training en bouwt het weer op tijdens rust!

Het luisteren naar uw eigen lichaam is eigenlijk de sleutel tot het vermijden van overtraining. Bent u nog erg vermoeid van uw laatste trainingssessie, doe het dan rustig aan in plaats dat u bijvoorbeeld er volle bak tegenaan gaat in de fitness.

Voorkom overtraining
De beste behandeling bij overtraining is om vooruit te denken om risico's te vermijden. In het geval dat het erop lijkt dat u overtraind begint te raken is rust het allerbelangrijkste. Neem daarnaast eventueel contact op met een sportarts indien de klachten niet afnemen.

Om overtraining te voorkomen dient u:
- de intensiteit van uw training te variëren
- de tijden te variëren waarop u traint
- uw trainingsomgeving te variëren om mentale overtraining te voorkomen
- uw oefeningen te variëren, zodat het niet te eentonig en eenzijdig wordt
- training en rust in te plannen in bijvoorbeeld uw agenda - volg vervolgens uw opgemaakte planning
- alert te zijn indien u enkele van de symptomen begint te voelen
- geleidelijk uw trainingsniveau te verhogen, vermeid te grote trainingsstappen
- nooit te trainen wanneer u ziek bent

Als men niet naar het eigen lichaam luistert en manisch begint te sporten zonder te kunnen stoppen, waarbij u zich ellendig voelt op de dagen zonder training is de overgang van overtraining naar orthorexia absoluut mogelijk. Dus let op uzelf en uw omgeving en houd uzelf in de hand door op tijd aan de rem te trekken.

Denk er aan, training dient leuk en goed voor lichaam en ziel te zijn! U heeft maar één lichaam, zorg daar dus voor op de beste manier!

Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required