De zin en onzin van L-carnitine (deel 2) | Mensengezondheid.org
De zin en onzin van L-carnitine (deel 2)

De zin en onzin van L-carnitine (deel 2)

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Prestatie, Voeding, Carnitine(Nieuws van Mensengezondheid.org) In deel 1 van het artikel over L-carnitine is de stof in het algemeen besproken. Daarnaast is er uitgelegd wat de effecten kunnen zijn op patienten met hart- en vaatziekten. Hieronder worden nog enkele voorbeelden gegeven van de (mogelijke)werking van carnitine, en een compacte “gebruiksaanwijzing”.

Diabetische neuropathie
Diabetische neuropathie komt voor wanneer hoge bloedsuiker levels de zenuwen in het lichaam beschadigen, vooral in de armen, benen en voeten met als gevolg pijn en gevoelloosheid. Enkele kleine studies hebben gesuggereerd dat acetyl-L-carnitine mogelijk kan helpen om pijn te reduceren en de gevoeligheid in aangedane zenuwen te verhogen. Het is ook mogelijk dat carnitine kan helpen om de zenuwen te regenereren. Hier is meer onderzoek nodig!

Verbetering van sportprestaties
Alhoewel carnitine vaak wordt gebruikt als pepmiddel in de hoop sportieve prestaties te verbeteren, is er geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat het werkt.

Gewichtsverlies
L-carnitine wordt vrijuit geprezen als een afval supplement. Helaas is er nooit wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Sommige studies hebben aangetoond dat orale carnitine de vetmassa kan reduceren, spiermassa doet toenemen en vermoeidheid doet afnemen wat zou kunnen leiden tot gewichtsverlies bij sommige mensen.


Alzheimer
Het bewijs is niet eenduidig als het aankomt op de vraag of carnitine nuttig is bij behandeling van Alzheimer. Enkele oudere studies lieten zien dat acetyl-L-carnitine mogelijk kan helpen bij het vertragen van de voortgang van Alzheimer, verlichten van depressies gerelateerd aan seniliteit en andere vormen van dementie en bij het verbeteren van het geheugen bij ouderen.

Nierziekte en dialyse
Omdat de nieren carnitine produceren kan nierziekte tot lagere carnitinelevels kunnen leiden. Mensen met nierziekte zouden carnitine voorgeschreven kunnen worden maar zouden dit niet op eigen initiatief moeten proberen.

Mannelijke onvruchtbaarheid
Een laag aantal zaadcellen is gekoppeld aan lage carnitinelevels bij de man. Studies suggereren dat L-carnitine supplementen mogelijk de sperma aantallen en hun mobiliteit kan doen verhogen.

Natuurlijke voedingsbronnen
Roodvlees, in het bijzonder lam, en zuivelproducten zijn de grootste bronnen van carnitine. Het kan tevens gevonden worden in vis, gevogelte, tarwe, asperges, avocado’s en pindakaas.

Beschikbare vormen
Carnitine is beschikbaar als supplement in een aantal verschillende vormen:
- L-carnitine, het meest beschikbaar en goedkoopst
- Acetyl-L-carnitine, vaak gebruikt in studies met Alzheimer en andere hersenaandoeningen
- Propionyl-L-carnitine, vaak gebruikt in studies met hartproblemen en PVD
Vermijd D-carnitine supplementen. Deze kunnen met de natuurlijke vorm van L-carnitine interfereren en kunnen ongewenste neven effecten produceren.

De voorgeschreven dosis van L-carnitine is afhankelijk van de gezondheidstoestand die behandelt wordt. De gebruikelijke dosis is tussen 1 tot 3 gram per dag. Neveneffecten zijn meestal mild. Een hoge dosis (5 of meer gram per dag) kan diaree veroorzaken. Andere zeldzame bijwerkingen zijn verhoogde eetlust, lichaamsgeur en huiduitslag.

Bronnen:
Carnitine (L-carnitine) | University of Maryland Medical Center
http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/carnitine-lcarnitine#ixzz2ZiW95M00
University of Maryland Medical Center

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required