Wat te doen bij een verzwikte enkel? | Mensengezondheid.org
Wat te doen bij een verzwikte enkel?

Wat te doen bij een verzwikte enkel?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Enkel, Vermoeidheid, Behandeling(Nieuws van Mensengezondheid.org) Een verzwikte enkel is een van de meest voorkomende sportblessures. Een verstuikte enkel, of enkeldistorsie, is enorm pijnlijk en indien men dit niet direct op de juiste methode behandeld kan het voor grote problemen en langere hersteltijd zorgen. In dit artikel leert u waar u op moet letten en hoe u op de juiste manier een verzwikte enkel acuut behandeld.

Wat is een verzwikte enkel?
In 25% van alle voetletsels gaat het om een verzwikte enkel. In 90% van deze gevallen betreft het de buitenste gewrichtsbanden. De blessure treedt op door het naar binnenklappen van de voet waarbij de enkelbanden uitrekken of zelfs scheuren. Dit wordt gevolgd door acute pijn en hevige zwelling. In de meeste gevallen is steunen op de voet onmogelijk vanwege de pijn.

Op het internet is veel informatie te vinden over wat een enkelverstuiking precies is. Echter mist in de meeste gevallen een up-to-date beschrijving van de juiste behandelmethode. Vandaar dat wij daarop dieper in willen gaan, in plaats van te beschrijven wat er anatomisch precies gebeurd.

Behandelmethode PRICE
PRICE is een methode om blessures te behandelen direct na het ontstaan. Het belangrijkste doel van PRICE is om de interne bloeding te beperken en om pijn te voorkomen/verlichten. Indien dit lukt zijn de vooruitzichten voor de daaropvolgende behandelingen aanzienlijk beter. De eerste paar minuten nadat het letsel is opgelopen zijn van cruciaal belang om de bloeding en zwelling te beperken. Daarom wordt aanbevolen om zo snel mogelijk met PRICE te beginnen en dat er een grondigere beoordeling van de schade op een later tijdstip wordt uitgevoerd. De bloeding in de gewonde spier is gaande tot en met 48 uur na het ontstaan, en daarom is het dus belangrijk dat de PRICE-behandeling minimaal twee dagen wordt voortgezet.


P – Pressure
Oefen direct druk uit op de verstuiking. Indien u niet direct een elastische bandage bij de hand heeft, druk dan met uw hand hard op de wond (dit doet pijn!) om alsnog de bloeding tegen te houden. Wikkel dan de bandage om de voet en enkel, en begin vanaf de tenen naar boven toe. Er moet goede druk ontstaan, dus haal iedere keer de rek volledig uit het stuk bandage dat u gaat wikkelen. De bandage zal pijn gaan doen, en de tenen kunnen blauw worden. Als u dit merkt heeft u het compressieverband goed aangelegd! Een bandage is de enige manier om de bloedtoevoer met 90-100% tegen te houden en is daarmee de beste manier om de tijd te verkorten die u nodig heeft om te rehabiliteren. Verwijder de bandage na circa 30 minuten.

R – Rest
Nadat de bandage is verwijderd is het zaak om te rusten, en niet om verder te trainen of een rustige wandeling te maken. Dit is om de bloedsomloop niet onnodig te stimuleren zodat er niet alsnog veel bloed naar het letsel kan stromen. Tijdens rust circuleert uw bloed met ongeveer 0,8 liter per minuut door uw lichaam heen. Tijdens fysieke inspanning (lees sport) is dat 18 liter per minuut. Een groot verschil, dus rust is geen overbodige luxe!

I – Ice
Op het internet leest u overal dat men een verzwikte enkel direct dient te koelen met ijs. Inderdaad is koeling een goede methode om pijn achteraf te verminderen, maar de bloedsomloop wordt er maar weinig door beïnvloed. 10 minuten koelen met een ijspack verminderd de bloedtoevoer met maar 25%, en 20 minuten koelen zorgt voor 50% minder bloed. Een ijsspray heeft nauwelijks effect, maar kan eventueel acute pijn verlichten.

C – Compression
Leg een bandage aan dat ongeveer de helft van de druk geeft in vergelijking met de druk van de acute bandage (en ongeveer 25% tijdens de nachtrust). Dit laat u tussen 24-48 uur zitten en zal de bloedtoevoer met ongeveer 60% beperken. Het is geen probleem om het compressie verband te vervangen indien het niet goed zit. De hoofdzaak is dat u continu een bandage draagt zodat er minder bloed naar het letsel kan komen.

E – Elevation
Ook elevatie wordt meestal als belangrijkste behandeling gezien terwijl dit niet hetzelfde effect kan geven als een bandage. Indien uw voet 30cm boven de hoogte van uw hart is wordt zelfs geen verschil in bloedtoevoer geconstateerd! Bij 50cm bedraagt de vermindering 20% en bij 70cm is dit 35% (70cm is best hoog). Ondanks dat elevatie de bloedstroming minder beïnvloedt dan een bandage levert het een positieve bijdrage en is het soms vrij makkelijk toe te passen.

Indien de klachten na een paar dagen absoluut niet minder worden kan het goed zijn om een fysiotherapeut of sportarts te raadplegen.

Bronnen:
Naar een lezing van Per-Ivar Andersson
http://idrottsskadeguiden.se/idrottsskador/skada/163-price-forsta-behandlingen
http://www.voetchirurgie.be/enkel.html

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER SPORT:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required