Koolhydraten: waar zijn ze goed voor? | Mensengezondheid.org
Koolhydraten: waar zijn ze goed voor?

Koolhydraten: waar zijn ze goed voor?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Vet, Gezond, Complex(Nieuws van Mensengezondheid.org) Zijn koolhydraten goed of slecht als u in gewicht wilt neergaan? Hier vind u de antwoorden op uw vragen.

Koolhydraten hebben een slechte reputatie als het gaat om vetverbranding en het opbouwen van spiermassa. Koolhydraten zijn verantwoordelijk voor verhoogde insuline niveaus wat er eventueel voor kan zorgen dat uw lichaam meer energie opslaat in de vorm van vet in plaats van het te verbranden. Toch is het mogelijk om de inname van koolhydraten zodanig te sturen dat de weg naar een slanker lichaam korter is. Wel is het zaak dat u slank genoeg bent vanaf het begin om koolhydraten te “verdienen”.

Zijn koolhydraten goed voor me?
Dat is afhankelijk van de soort, afkomst en tijdstip waarop u ze inneemt gebaseerd op uw trainingsdoelen.

Wat gebeurd er als ik koolhydraten eet?
Koolhydraten worden op verschillende manieren door het lichaam behandeld afhankelijk van de structuur. Over het algemeen kan men zeggen dat hoe eenvoudiger de keten is, zoals bij bijvoorbeeld suiker, des te sneller worden ze behandeld waardoor het glucoseniveau in het bloed sneller omhoog gaat. Dit zorgt er vervolgens voor dat de alvleesklier het hormoon insuline vrijgeeft wat nadien naar de cellen wordt getransporteerd en wordt gebruikt.


Zijn er verschillen in koolhydraten?
Koolhydraten worden gedefinieerd naar het aantal inhoudende suikermoleculen. Complexe koolhydraten hebben drie of meer suikermoleculen. Dit betekent dat het langer duurt voordat het lichaam ze heeft afgebroken waardoor het bloedsuikerniveau meer stabiel blijft. Eenvoudige koolhydraten daarentegen verhogen snel het bloedsuikerniveau. Een overdreven consumptie van deze vorm van koolhydraten kan op de korte termijn voor problemen zorgen zoals dat u teveel eet wat leidt tot overgewicht, alsook serieuzere gezondheidsproblemen op de langere termijn.

Hoe weet ik welke koolhydraten complex zijn?
De Glycemische Index (GI) toont aan hoe snel een bepaalde soort koolhydraat het glucoseniveau in het bloed verhoogt. Voedsel wordt tussen één en 100 gewaardeerd waarbij 100 het snelst is en de meer complexe varianten onder de 60 liggen. Helaas is deze index eigenlijk alleen maar interessant onder de voorwaarde dat men uitsluitend koolhydraten inneemt aangezien proteïnen, vetten en vezels de GI-index van koolhydraten veranderen. Met andere woorden zullen wij u niet aanraden om een dieet enkel en alleen op GI te baseren.

Wordt ik dik van koolhydraten?
Niet als u de juiste soort in de juiste hoeveelheid neemt. Problemen ontstaan wanneer men te veel eenvoudige koolhydraten op regelmatige basis consumeert. Geraffineerde koolhydraten geven het lichaam veel calorieën en kan het vermogen om andere belangrijke voedingsstoffen op te nemen blokkeren.

Waarom zijn eenvoudige koolhydraten zo slecht?
Het is makkelijk om veel en snel eenvoudige koolhydraten te eten wat leidt tot het consumeren van te veel calorieën. Daarbij wordt er te veel insuline in de bloedsomloop vrijgegeven indien u te veel eenvoudige koolhydraten eet. Dit kan de insulineweerstand beïnvloeden en kan uiteindelijk leiden tot diabetes type 2. Na verloop van tijd wordt glucose opgebouwd in de organen en in de zenuwuiteinden wat voor serieuze schade en ziekten kan zorgen.

Zijn koolhydraten een belangrijk element in de vetverbranding?
Voor topsporters en anderen met intensieve trainingsschema’s spelen koolhydraten een belangrijke rol, maar voor de gemiddelde sporter die af wil vallen is het vooral belangrijk om de juiste hoeveelheid aan kwalitatieve proteïnes, vetten, essentiële voedingsstoffen en vloeistoffen binnen te krijgen. Het lichaam is namelijk in staat om proteïnes en vetten in glucose om te veranderen in het geval dat koolhydraten ontbreken.

Welke koolhydraten moet ik eten?
Groenten zijn het beste alternatief. Ze zitten vol met belangrijke voedingsstoffen en vezels en geven een stabiel en hanteerbare verhoging van de bloedsuiker. Als u veel en hard traint kunnen ook complexe koolhydraten zoals rijst en aardappels u voorzien van energie. Wees voorzichtig met vlees – velen hebben problemen met het effectief verteren ervan.

Bronnen:
Kom i form man, Nr9-2013, pag. 22-23
Johansson, U (2012). Näring och Hälsa. Studentlitteratur AB, Lund.

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required