Suiker, een gevaarlijke drug? | Mensengezondheid.org
Suiker, een gevaarlijke drug?

Suiker, een gevaarlijke drug?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Suiker, Overgewicht, Energie(Nieuws van Mensengezondheid.org) Overgewicht is tegenwoordig aan de orde van de dag. Doordat steeds meer mensen aan obesitas leiden gaan de zorgkosten omhoog. Dit gaat tegen de plannen van de overheid in die juist willen bezuinigen en de kosten voor de zorg proberen te drukken.

Om de alsmaar stijgende cijfers van obesitas gevallen onder controle te krijgen is het aanmoedigen van meer beweging een alternatief. Vanuit de voedingsindustrie wordt dit toegejuicht, aangezien er volgens hen geen verkeerde voeding bestaat. Genoeg beweging zou vanzelf moeten leiden tot het verlies van de overtollig kilo’s. Maar klopt deze theorie? Is verkeerde voeding een illusie?

Volgens endocrinoloog Aart Jan van der Lelij eet men wanneer men behoefte heeft aan energie, en stopt men met eten wanneer de energie voorraad voldoende is aangevuld. Op deze manier krijgt men de nodige eiwitten en vetten binnen. Echter ontwricht suiker dit systeem. Suikers zorgen er namelijk voor dat men steeds meer wil hebben, zelfs als het hongergevoel weg is. Op het moment dat iemand eieren aan het eten is zal er een moment komen waarop hij stopt en niet meer verder wil eten. Dit moment zal echter niet zo snel voorkomen als het gaat om koekjes, men blijft dan ondanks pijn in de maag toch dooreten. De zucht naar suiker is vergelijkbaar met die van andere verslavingen zoals bijvoorbeeld roken. Vandaar dat het net zo moeilijk is om van suiker af te komen als van andere verslavingen. Dit is precies de reden waarom de meeste diëten falen. Een verslavingstherapie zou volgens de auteur misschien wel een beter alternatief zijn.

Volgens Van der Lelij maakt de voedingsindustrie opzettelijk gebruik van deze kennis en daarom zijn veel voedingsmiddelen (te) zoet. Voeding die de balans in het lichaam kan verstoren en kan leiden tot verslaving is, als men het op deze manier bekijkt, wel degelijk verkeerd. Suiker kan dus gerekend worden als een verslavend product, net als alcohol en tabak.


Het is een taak van de overheid om dit aan te pakken en om de bevolking te wijzen op de gevaren van suiker. Eventueel zou men stickers op frisdranken en andere zoete producten kunnen plakken (vergelijkbaar met de stickers op sigaretten verpakkingen) zodat mensen geïnformeerd worden over de verslavende eigenschappen en de gevaren voor de gezondheid van suiker. Ook zou er bijvoorbeeld een suiker belasting ingevoerd kunnen worden in plaats van een belasting op vet, en zou het mogelijk kunnen zijn om vast te stellen hoeveel suiker maximaal verwerkt mag worden in producten. Zo zouden obese-patiënten verslavingtherapie kunnen volgen op kosten van zorgverzekeraars. De automaten op scholen die vol met ongezonde producten zitten zouden afgeschaft kunnen worden. Men zou producenten van populaire sportdrankjes kunnen aanklagen van valse informatie aangezien de dranken vol zitten met suikers.

Bovenstaande voorbeelden klinken waarschijnlijk onredelijk en extreem, maar juist doordat suiker een product is wat eenvoudig overal te koop is heeft het de potentie van een gevaarlijke drug. Wees dus alert en houd u suiker consumptie in de hand!

Bronnen:
Paul van der Velpen,?Algemeen directeur GGD Amsterdam
http://www.ggd.nl/actueel/columns/2013/9/12/suiker-de-gevaarlijkste-drug-van-deze-tijd/

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required