De warming-up, noodzakelijk of overbodig? | Mensengezondheid.org
De warming-up, noodzakelijk of overbodig?

De warming-up, noodzakelijk of overbodig?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Herstellen, Spieren, Energie(Nieuws van Mensengezondheid.org) Niet voor niets is de warming-up een veelbesproken onderwerp. Ondanks talrijke onderzoeken is er echter nog steeds geen rotsvast bewijs gevonden dat een warming-up sportprestaties zou kunnen verbeteren. Het streven naar dit bewijs is bovendien lastig aangezien elke studie weer net iets anders is doorgevoerd, en de tak van sport meestal varieert. Het is daarom geen verrassing dat studies wisselende resultaten verkrijgen op de vraag of een warming-up een noodzakelijk onderdeel van training en voorbereiding op een wedstrijd is.

In dit artikel willen wij u een overzicht geven van de mogelijke voordelen van een warming-up en de verschillende manieren waarop u dit kunt doen.

Mogelijke effecten van een warming up
De mogelijke effecten van een warming-up kunnen ingedeeld worden in twee categorieën, te weten temperatuur gerelateerd en niet-temperatuur gerelateerd.

De verhoging van lichaamstemperatuur resulteert in een aantal reacties in het lichaam zoals een verminderde weerstand in spieren en gewrichten. Daarnaast wordt er meer zuurstof afgegeven door hemoglobine en myoglobine. Verder worden metabolische reacties en tevens de zenuwgeleiding versneld.


Een voorbeeld van een niet-temperatuur gerelateerde reactie is de verhoogde bloedstroom naar de spieren en een verhoging van de basis zuurstof verbruik. Verder leidt het tot een aantal fysiologische effecten zoals een verhoogde paraatheid. Eventueel zou u zelfs een post-activation potentiation (PAP) effect kunnen creëren. PAP is een interessant concept wat u op korte termijn kan voorzien van meer kracht. De methode en de theorie erachter is echter vrij complex (en nog niet erg bekend), vandaar dat wij hier op een ander moment wat gedetailleerder op in zullen gaan.

Een warming-up kan men op twee verschillende manieren uitvoeren, namelijk passief en actief.

Een passieve warming-up houdt in dat men de lichaamstemperatuur probeert te verhogen met behulp van externe middelen. Denk hierbij aan een warme douche, een warm bad, sauna, warmtepads die men op het lichaam aanbrengt (zoals een kruik maar dan wat meer high-tech) of diatermie. Een mogelijk voordeel van deze manier is dat men het lichaam op kan warmen zonder de energie voorraad aan te spreken. Daarbij kan men indien gewenst speciale zones apart opwarmen.

Helaas is dit tevens de meest onpraktische methode. Stelt u zich voor hoe het zou zijn om met de hele voetbal club eerst een kwartier onder de douche te gaan voordat iedereen zich kan gaan aankleden en het veld op mag springen. Dit is misschien een lachwekkend voorbeeld, maar de waarheid is dat er momenteel veel onderzoek wordt gedaan op dit gebied aangezien het veel mogelijkheden kan bieden zonder te veel van de sporter te vragen.

Natuurlijk kunt u zich ook opwarmen door een actieve warming-up. Dit is natuurlijk de bekende en klassieke manier van opwarmen en het komt erop neer dat u zich lichamelijk inspant en veroorzaakt metabolische en cardiovasculaire veranderingen. Denk aan basis bewegingsvormen zoals jogging, fietsen, zwemmen of gymnastiek. Deze manier van opwarmen is praktisch een daardoor veel voorkomend. Verder raakt de sporter vertrouwd met de komende taak en kan men in de tak van sport specifieke opwarmingsoefeningen uitvoeren.

Het nadeel met deze methode is echter dat men de energie niveaus van de sporter aanspreekt. Dit is de laatste tijd veel onderzocht en het is in meerder onderzoeken bewezen dat dit meer is dan men tot nu toe dacht.

Bronnen:
Naar een lezing van Dr. Kerry McGowley (2013.09.18), Östersund (Zweden).
Zois J, Bishop D, Fairweather I, Ball K, Aughey RJ. High-intensity re-warm-ups enhance soccer performance. Int J Sports Med. 2013 Sep;34(9):800-5. doi: 10.1055/s-0032-1331197. Epub 2013 Feb 26. PubMed PMID: 23444096.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3164001/

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER SPORT:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required