Wat zijn goji bessen? | Mensengezondheid.org
Wat zijn goji bessen?

Wat zijn goji bessen?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Goji bessen, Antioxidanten, Superfood(Nieuws van Mensengezondheid.org) Waarschijnlijk heeft u er wel eens van gehoord: goji bessen. Deze superbesjes zijn één van de gezondste natuurlijke producten op aarde en een echte must voor een ieder die de gezondheid wil boosten.

Oorspronkelijk komt de goji bes voor in de gematigde en subtropische gebieden in China, Mongolië en Tibet waar ze vooral in de traditionele geneeskunde al duizenden jaren worden gebruikt. De besjes zijn vrij klein, hebben een rode kleur en worden meestal gedroogd verkocht en ze lijken een beetje op rode rozijnen.

Goji bessen een superfood?
Goji bessen zijn uniek omdat ze alle essentiële aminozuren en tevens een hoge concentratie eiwitten bevatten. Ze zitten vol met krachtige antioxidanten, vitamine A en C, carotenoïden, en zijn rijk aan vezels. Een portie goji bessen biedt een grote hoeveelheid aan ijzer, magnesium" class="aaa">calcium, zink, selenium en vele andere belangrijke mineralen.

In sommige studies werd aangetoond dat het sap van goji bessen een positief effect had op atletische prestaties, geestelijk welzijn, kalmte, gelukzaligheid, kwaliteit van slaap en gevoelens van een goede gezondheid. Het handelt zich hier om voorbereidende studies die moeten worden herhaald voordat er definitieve conclusies kunnen worden getrokken.


Ook wordt gesuggereerd dat goji bessen kunnen helpen bij het verhogen van de metabolisme en het stimuleren van energieniveaus.

Een andere suggestie uit studies is dat de suikers die goji bessen zoet maken de insulineresistentie zou kunnen verminderen, wat vooral voor diabetici goed nieuws zou zijn.

Traditioneel
De verbazingwekkende kleine superfruit bevat ook natuurlijke anti-inflammatoire, antibacteriële en antischimmel eigenschappen. Hun krachtige antioxiderende eigenschappen en polysachariden helpen om het immuunsysteem te stimuleren. Het is daarom geen wonder dat ze in de traditionele Chinese geneeskunde bekend staan om kracht en levensduur te verbeteren. De goji bes zou volgens de Chinese geneeskunde een gunstige werking op de nier- en levermeridianen hebben en kan daarom helpen tegen onderrugpijn en duizeligheid.

Goji bessen gebruiken
De bessen zijn meestal verkrijgbaar in gedroogde vorm wat het makkelijk maakt om ze als rauwe snack ergens aan toe te voegen zoals bijvoorbeeld aan muesli of in smoothies. Ook kunnen ze een paar uur worden geweekt in water, waarna het gefilterde water een lekkere smaak heeft.

Let op: er kunnen zich ongewenste interacties voordoen indien u goji bessen consumeert in combinatie met medicatie voor diabetes of bloeddruk. Indien u een bloedverdunner gebruikt doet u er goed aan om goji bessen te vermeiden.

Goji bessen kunnen vaak worden gevonden in Aziatische supermarkten, echter komen de meeste van deze bessen uit de commercieel groeiende regio's van China en Tibet, en bevatten daarom hoge niveaus aan pesticiden en synthetische meststoffen. Zorg er dus voor dat u biologische goji bessen koopt van een betrouwbaar merk of verkooppunt.

Bronnen:
http://www.webmd.com/balance/goji-berries-health-benefits-and-side-effects
http://thehealthyeatingsite.com/the-health-benefits-of-goji-berries/
http://www.huffingtonpost.com/2013/09/09/health-benefits-best-berries_n_3875807.html
http://altmedicine.about.com/od/completeazindex/a/goji.htm
http://altmedicine.about.com/od/completeazindex/a/goji.htm

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required