Wat zijn vetten en waar hebben we ze voor nodig? | Mensengezondheid.org
Wat zijn vetten en waar hebben we ze voor nodig?

Wat zijn vetten en waar hebben we ze voor nodig?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Vetten, Vetzuren, Energie(Nieuws van Mensengezondheid.org) Steeds meer mensen letten tegenwoordig beter op wat men precies eet. Steeds vaker wordt er de keuze gemaakt voor gezondere voeding in plaats van het goedkoopste artikel uit het schap. Zo zijn mensen ook steeds vaker geïnteresseerd in welke stoffen er nou in hun voeding zitten

Ik merk wel eens dat ik tijdens het koken de voedingswaarde van twee producten vergelijk. 'Eens even kijken welk product beter is'. En dan blijkt dat één van de twee veel meer onverzadigde vetten heeft dan de ander. 'Oe dat zal wel slecht zijn' denkt men dan. Maar eigenlijk weten maar weinigen hoe het nou echt zit. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten? En is één van de twee beter dan de ander? Mensengezondheid.org legt het uit.

Wat zijn vetten?
Vetten zijn stoffen die samengesteld zijn uit glycerol en vetzuren. Een kenmerk van vet is dat het drijft op water en slecht oplosbaar is.

Waar hebben we vetten voor nodig?
Mensen die niet helemaal blij zijn met hun uiterlijk vanwege overgewicht, zeggen vaak dat vet alleen maar vervelend is en verder nergens goed voor is. Dit is echter een grote misvatting. Vetten zijn namelijk heel erg belangrijk voor ons lichaam. Zo worden vetten voor een groot aantal functies gebruikt:

- Vet is een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. Zo levert slechts 1 gram vet ongeveer 9 kilocalorieën aan energie.
- Vitamines als A, D, E en K zijn vet oplosbare vitamines, wat betekent dat ze door middel van vetten uiteindelijk (op de juiste plek) in het lichaam terecht komen.
- Cellen in ons lichaam hebben vet nodig als bouwstof. Op deze wijze is vet dus een belangrijke bouwstof van ons lichaam.
- Vet is een isolator, het zorgt er voor dat je het warm hebt en beschermt ons tegen de kou.
- Vetten beschermen binnen in het lichaam ook de organen. Zo is het essentieel dat er wat vet in je lichaam zit, anders kunnen je organen snel beschadigen.Vetten zijn belangrijk en we hebben ze hard nodig in ons lichaam. Ineens geen vetten meer binnen krijgen is dus niet goed. De vetzuren die in vet zitten kan ons lichaam ook niet allemaal aanmaken. De enige manier dat we deze vetzuren in ons lichaam krijgen is door ze te eten. Dit soort vetten noemt men essentiële vetten en het is dus van wezenlijk belang dat we deze vetten (en de bijbehorende vetzuren) binnen krijgen.

Bronnen:
http://hartziekte.be/bijsluiters/voeding-en-vetten/item/489-verschil-tussen-vetten-verzadigde-vetten
http://www.hoewerktmijnlichaam.nl/antwoord/wat-is-het-verschil-tussen-verzadigde-en-onverzadigde-vetten

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required