Zorg voor jezelf – diabetes type 1 | Mensengezondheid.org
Zorg voor jezelf – diabetes type 1

Zorg voor jezelf – diabetes type 1

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Diabetes, Snacken, Suikers(Nieuws van Mensengezondheid.org) Lijdt u aan diabetes? Kent u iemand met diabetes? De kans is groot dat iemand uit uw familie of vriendenkring deze ziekte heeft. De ziekte komt tegenwoordig steeds vaker voor en is een gevaar voor de volksgezondheid. Echter weten te weinig mensen wat diabetes precies is, en wat men er tegen kan doen. Hoe gaat u ermee om en wat kunt u ertegen doen? Hier heeft u een beknopte leidraad voor de ziekte diabetes type 1 met een aantal handige tips.

Diabetes type 1 wordt vaak gediagnosticeerd bij kinderen en jonge volwassenen, en stond eerder bekend als jeugddiabetes. Bij diabetes type 1 kan het lichaam geen insuline produceren. Insuline is een hormoon dat nodig is om suiker, zetmeel en andere voedingsmiddelen om te zetten in energie die nodig is voor het dagelijks leven.

Enkele complicaties die gerelateerd zijn aan diabetes:
- hoog bloedsuiker
- hoge bloeddruk
- hoog bloedvet
- hoge cholesterol
- invloed op kleine bloedvaten zoals bijvoorbeeld in de ogen, de nieren en de zenuwen
- invloed op grote bloedvaten zoals bijvoorbeeld angina, hartinfarct, beroerte en slecht helende beenwonden

Om de bloedsuiker onder controle te houden is het belangrijk om kennis te hebben over de ziekte, medicatie en zelfzorg. Blijf gemotiveerd om de vaart in het leven te houden op het moment dat u een slechte dag heeft. Vraag om steun van uw omgeving en gezondheidspersoneel. Verder is het goed om te investeren in “empowerment”, de mogelijkheid om eigen besluiten te nemen.


Diabetes mag dan wel een chronische ziekte zijn, maar is door een goede levensstijl prima onder controle te houden. Probeer om “goed”, dat wil zeggen gezond, en op regelmatige tijdstippen te eten. Fysieke activiteit, trainen, sport… hoe u het ook wil noemen, het is belangrijk dat u in beweging blijft en dit dagelijks toepast! Een insuline behandeling kan, zeker bij kinderen, een goede manier zijn om de ziekte onder controle te houden. Investeer daarnaast in goede voetzorg, probeer regelmatig een bezoek te brengen aan de podotherapeut voor een pedicure.

Last but not least, probeer alcohol te vermijden.

Bronnen:
Meetoo, D. & Allen, G. (2010). Understanding diabetes mellitus and its management: an overview. Nurse prescribing, 8, (7), 320-327.
Deshpande, A., Harris-Hayes, M., & Schootman, M. (2008). Epidemiology of Diabetes and Diabetes-Related Complications. Physical Therapy. 88, (11), 1254-1264.
Murphy, K., Casey, D., Dinneen, S., Lawton, J., & Brown, F. (2011). Participants’ perceptions of the factors that influence Diabetes Self-Management following a structured education (DAFNE) programme. Joursnal of Clinical Nursing, 20, 282-292.
Ericson, E. & Ericson, T. (2012). Medicinska sjukdomar. Lund: Studentlitteratur AB.
www.diabetesforbundet.se
http://www.diabetes.org/diabetes-basics/type-1/

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required