Wat zijn verzadigde vetzuren? | Mensengezondheid.org
Wat zijn verzadigde vetzuren?

Wat zijn verzadigde vetzuren?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Cholesterol, Vetten, Slowfood(Nieuws van Mensengezondheid.org) Eerder hebben we het op deze site al gehad over transvetzuren. Dit zijn gevaarlijke vetten die ontstaan door het verharden van oliën. In dit artikel gaan we het hebben over een heel ander soort vet, namelijk verzadigd vet.
Als ik “verzadigd vet” zeg vraagt u zich waarschijnlijk direct af of er ook iets als onverzadigd vet bestaat. In het kort: ja dat bestaat, maar daar zullen we in de nabije toekomst nog een artikel over publiceren. Houd onze site dus in de gaten!

Wat doet verzadigd vet
Verzadigde vetten zorgen er voor dat het cholesterolgehalte in uw bloed verhoogt. Om precies te zijn: het slechte LDL-cholesterolgehalte in het bloed neemt toe. Is dat erg? Niet direct. Niet als u af en toe wat verzadigde vetten eet, maar wel als u het vaker eet (of als u cholesterol problemen hebt). Een hoog cholesterolgehalte kan er voor zorgen dat er binnen in de bloedvaten vet wordt afgezet. Dit gaat zich dan ophopen waardoor de bloedvaten uiteindelijk dicht kunnen slibben. Het gevolg van dichtslibbende bloedvaten is dat de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk groter wordt.

Waar kom ik verzadigde vetten tegen?
Tegenwoordig staan op bijna alle producten die u koopt de voedingswaarden vermeld. Hier staat ook bij vermeld hoeveel verzadigde en hoeveel onverzadigde vetten in het product zitten. Let er eens op tijdens het bereiden van het eten of tijdens het inkopen en het zal u opvallen hoeveel vet er in bepaalde producten zit!

Maar waar kom ik de verzadigde vetten nou eigenlijk allemaal tegen? Over het algemeen kan men zeggen dat verzadigde vetten bij kamertemperatuur hard worden. Verzadigde vetten komen vooral voort uit dierlijke producten. Denk bijvoorbeeld aan rundvlees, melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en roomboter. Men komt echter ook verzadigde vetten tegen die afkomstig zijn uit planten. Zo bijvoorbeeld cacaoboter (en dus ook chocolade), palmolie en kokosvet. Deze drie plantaardige vetten worden veel verwerkt in andere voedingsproducten zoals bijvoorbeeld koek en gebak.


Bronnen:
http://www.hoewerktmijnlichaam.nl/antwoord/wat-is-het-verschil-tussen-verzadigde-en-onverzadigde-vetten
http://www.hartstichting.nl/gezond_leven/voeding/vet/soorten_vet/

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required