Fluoride niet nuttig voor baby’s | Mensengezondheid.org
Fluoride niet nuttig voor baby’s

Fluoride niet nuttig voor baby’s

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Fluoride, Kinderen, Moeder(Nieuws van Mensengezondheid.org) De Californische senator Barbara Boxer van het Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) heeft in een brief aan directeur Thomas Frieden gereageerd op vragen over fluoride en baby's. Het Institute of Medicine (IOM, tevens in de VS) bepaalde in 1997 dat de juiste hoeveelheid fluoride voor kinderen tussen 0 tot 6 maanden oud, 0,01 milligram per dag zou moeten zijn.

Dat is dezelfde hoeveelheid fluoride die wordt aangetroffen in moedermelk. Het CDC werd gevraagd of een hoger fluoride gehalte een gunstig effect zou hebben. Directeur Frieden antwoordde hierop: "Wij zijn ons niet bewust van de gegevens die direct uw vragen beantwoordt over de extra bescherming tegen tandbederf die zou kunnen voortkomen uit een grotere dagelijkse inname van fluoride door zuigelingen, die tussen de 0 en 6 maanden oud zijn." Met andere woorden, er is geen wetenschappelijk bewijs dat de fluoride dosering ook maar van enig voordeel is voor baby's.

Als poedervormige babyvoeding wordt bereid met gefluoriseerd kraanwater (dit is altijd het geval, maar de hoeveelheid fluoride die aan het kraanwater is toegevoegd hangt af van de regio) krijgen baby's een zeer grote dosis fluoride binnen. Zo kan de "aanvaardbare bovengrens van inname” van 0,7 milligram per dag, die is vastgesteld door het IOM in 1997, worden overschreden.

Op de vraag wat nadelige effecten op de gezondheid zouden kunnen zijn op het moment dat de kinderen groter zijn, antwoordde directeur Frieden dat het niveau zo is ingesteld dat het risico op fluorosis tot een minimum wordt beperkt, zodat er weinig kans is op een ontwikkelingsstoornis bij kinderen. Fluorose wordt gekenmerkt door een gebrekkige ontwikkeling van het glazuur, waardoor afwijkende tanden ontstaan. Het is een van de belangrijkste oorzaken van ondoorzichtigheid van het glazuur. De tanden kunnen bruin of zwart gekleurd raken. Andere schadelijke effecten op de gezondheid door een onbedoelde hoge dosering fluoride bij baby's worden niet belangrijk gevonden door de Amerikaanse overheid. Zorgverleners zouden dus eigenlijk het gebruik van niet-gefluoriseerd water moeten aanraden voor het aanlengen van melkpoeder voor baby’s. In de praktijk is dit in de VS echter nog maar zelden voorgekomen.


Bronnen:
http://dougcragoe.webs.com/apps/documents/
Doug Cragoe
http://www.cdc.gov/FLUORIDATION/safety/infant_formula.htm
http://jada.ada.org/content/142/1/79.full
http://www.fluoridealert.org/health/infant/
http://www.naturalnews.com/036182_CDC_fluoride_infants.html#ixzz1xqiL9okg

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required