Gezondheidsapps nu meer gewild dan ooit | Mensengezondheid.org
Gezondheidsapps nu meer gewild dan ooit

Gezondheidsapps nu meer gewild dan ooit

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Mobiel, Gezondheid, Apps(Nieuws van Mensengezondheid.org) Het aantal mensen met een smartphone is enorm. Meer dan 58% van alle Nederlanders bezat in 2012 een smartphone blijkt uit een rapport van telecompaper.com. Door de groei in het gebruik van smartphones is ook de groei in applicaties voor de smartphones en tablets (afgekort apps) enorm gegroeid. De markt voor apps is dan ook een serieuze speler geworden binnen de ICT wereld. Naast bijvoorbeeld spelletjes zijn er ook een groot aantal gezondheidsapps op de markt. Een niet onbelangrijk detail: in de VS heeft 1 op de 5 smartphone gebruikers wel eens een gezondheidsapp gedownload.

Voordelen gezondheidsapps
De gezondheidsapps zijn gelukkig over het algemeen nuttig en goed voor de gebruiker. Zo zijn er apps die je proberen te helpen om een gezonder voedingspatroon te krijgen of apps die proberen om je te sterken op sociaal en psychologisch vlak. Ook zijn er apps die stress verminderend werken of apps die je helpen met afvallen. In de loop der jaren zullen er steeds meer apps op de markt komen die onze gezondheid moeten bevorderen. Hierbij zullen deze apps zich natuurlijk steeds verder gaan professionaliseren waarbij er uiteindelijk een aanvulling op de aanwezige reguliere gezondheidsstructuur kan komen.

Niet altijd even optimistisch
Dit kan natuurlijk altijd ook de downside zijn van deze gezondheidsapps. Zolang er programmeurs zijn zonder verstand van de gezondheid zijn dergelijke apps natuurlijk altijd enorm dubieus! Dat is bijvoorbeeld voor de Amerikaanse voedsel en waren autoriteit, FDA, de reden om sinds 2011 alle gezondheidsapps in de VS te gaan controleren. Men kan stellen dat de NVWA hier in afzienbare tijd ook mee gaat beginnen. Maar ook dit is natuurlijk geen garantie voor het feit dat alle gezondheidsapps de waarheid spreken.

Uiteindelijk blijft het natuurlijk een hulp en zoals als eerder is gezegd: een aanvulling op de aanwezige gezondheidsstructuur. Als je ziek bent kan een app jou wel helpen om maatregelen te nemen, maar uiteindelijk kan alleen een dokter (die er voor gestudeerd heeft) jou volledige adviezen geven. Hier zal een app voorlopig nog lang niet in kunnen voorzien.


Bronnen:
http://www.telecompaper.com/research/dutch-smartphone-user-q2-2012--861661
http://www.pewinternet.org/Reports/2012/Mobile-Health/Main-Findings/Mobile-Health.aspx
http://jobs.roulartamedica.streekpersoneel.be/jobs/carriere/praktisch/betere-preventie-dankzij-gezondheidsapps/article-4000083467938.htm
http://www.iphoneclub.nl/134423/fda-wil-gezondheidsapps-gaan-controleren/
http://www.marketingfacts.nl/berichten/health-apps-1-op-de-5-smartphone-bezitters-managet-gezondheid

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required