Ontdek de verborgen voordelen voor de gezondheid van de sauna | Mensengezondheid.org
Ontdek de verborgen voordelen voor de gezondheid van de sauna

Ontdek de verborgen voordelen voor de gezondheid van de sauna

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Water, Stofwisseling, Gezondheid(Nieuws van Mensengezondheid.org) In Finland en Zweden weten ze het al - sauna therapie is een fijne manier om angst en stress te verminderen, zich te ontspannen, terwijl het ook tevredenheid en gemoedsrust wekt. Sauna's en stoombaden zijn echter veel meer dan dat. Andere voordelen voor de gezondheid door het gebruik van de sauna zijn onder meer de ontspanning van de spieren, ontgifting van het lichaam en een stralende, gezonde huid.

De traditie van de sauna komt voort uit het eeuwenoude ritueel van reiniging van het lichaam en de ziel. De routines kunnen variëren, maar het basisidee is eenvoudig: men gaat zitten in een warme kamer, doorgaans opgewarmd tot ongeveer 80°C. Na 10-20 minuten, net als de warmte ongemakkelijk begint te worden, is het gebruikelijk om in een koud bad (of buiten in een meer) te springen of een douche te nemen. Na een korte pauze gaat men terug naar de warme kamer en begint het weer van voor af aan, op basis van ieders persoonlijke voorkeur.

Sauna en de voordelen voor de gezondheid
De sauna werkt naar het principe van het genereren van veel zweet, om het lichaam te ontgiften en de geest te ontspannen. Regelmatig sauna gebruik kan leiden tot een aantal voordelen voor de gezondheid. Een aantal van hen zijn hieronder opgesomd:

Glanzende en gezonde huid: de bloedtoevoer naar de huid wordt tijdens een sauna sessie verhoogt. Doordat er meer voedingsstoffen beschikbaar zijn voor het subcutaan weefsel (de onderste vetlaag in de huid, ook wel hypodermis genoemd) en het oppervlakteweefsel verbeterd de kwaliteit van de huid geleidelijk.


Ontgifting: de warmte zorgt ervoor dat giftige stoffen en zware metalen die onder de huid verborgen zitten kunnen vrijkomen, en door middel van de ademhaling kunnen worden verwijderd. Tegenwoordig worden de meeste mensen bijna dagelijks blootgesteld aan giftige stoffen. Giftige chemische stoffen zijn overvloedig aanwezig in onze voeding en het milieu. Het is dus aannemelijk om het ontgiftingsproces een handje te helpen door regelmatig gebruik te maken van de sauna.

Hyperthermie: blootstelling aan de hoge warmte zorgt ervoor dat er een kunstmatige koorts ontstaat. Koorts stimuleert het lichaam met het natuurlijke genezingsproces. Hierdoor wordt het immuunsysteem gestimuleerd om een groter aantal ziekte bestrijdende witte bloedcellen en antilichamen te produceren die virussen en andere pathogenen kunnen elimineren.

Een sauna gang ontspant dus de spieren en remt de sympathische zenuwstelsel activiteit. Volgens regelmatige sauna gebruikers is het zweten in een sauna een gelegenheid om te genieten in positieve gedachten en om te ontsnappen aan de alledaagse problemen.

Probeert u de volgende veiligheidsmaatregelen te volgen:
- Blijf niet langer dan 30 minuten in de hete ruimte
- Zorg voor voldoende rusttijd na het verlaten van de sauna
- Drink voldoende water om verloren vocht en mineralen aan te vullen
- Zorg ervoor dat u contactlenzen verwijderd voordat u de sauna ingaat
- Het drinken van alcohol in de sauna wordt niet aanbevolen
- Het is niet aanbevolen voor zwangere vrouwen (dit geldt ook voor een stoombad)

Als u in redelijke gezondheid verkeerd, wegen de voordelen van sauna en stoombaden op tegen de nadelen. Probeer de eerder genoemde richtlijnen aan te houden en zie de sauna als onderdeel van uw levensstijl. U zult een gevoel van herborenheid ervaren die moeilijk valt te overtreffen.

Bronnen:
http://www.massagemag.com/Magazine/2005/issue113/research113.2.php
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21133969
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2248758
James Schreiber

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required