Serotonine - het goed-voel-stofje | Mensengezondheid.org
Serotonine - het goed-voel-stofje

Serotonine - het goed-voel-stofje

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Serotonine, Hersenen, Lichaam(Nieuws van Mensengezondheid.org) Iedereen heeft er ooit wel een over gehoord of gelezen: het goed-voel-stofje. Dit stofje, genaamd serotonine, is een neurotransmitter. Deze neurotransmitter speelt een zeer belangrijke rol in onze hersenen: het is essentieel bij het regelen van de gemoedstoestand (zoals bijvoorbeeld pijn verminderen en zorgen dat je je prettig voelt). Serotonine zorgt er namelijk voor dat informatieoverdracht tussen onze zenuwcellen plaatsvind.

Serotonine in het lichaam
Okay, serotonine is een belangrijk stofje in je lichaam, maar waar zit het dan? Het overgrootste gedeelte van serotonine bevindt zich in onze maag en ons darmkanaal, daarna komt de stof ook voor in ons bloed, namelijk in onze rode bloedlichaampjes. Slechts enkele percentages van het totaal aan serotonine in ons lichaam bevind zich in de hersenen. Daar zit het in kleine blaasjes opgeslagen en wachten ze om gebruikt te kunnen worden. Onderzoek heeft wel aangetoond dat er een verschil zit tussen mannen en vrouwen in de manier waarop serotonine in de hersenen wordt gebruikt. Zo hebben vrouwen veel meer receptoren voor dit stofje dan mannen en hebben vrouwen minder proteïne (het essentiële stofje om serotonine te transporteren) dan mannen.

Aanmaken van serotonine
Serotonine is dus opgeslagen in ons lichaam en komt vrij op bepaalde momenten waardoor we ons gelukkig en goed voelen. Maar hoe komt het nou in ons lichaam terecht? Serotonine kunnen we aanmaken indien we genoeg tryptofaan binnenkrijgen. Tryptofaan is een essentieel aminozuur die je dus zelf niet aan maakt en door middel van je voeding binnen moet krijgen. Uiteindelijk heeft je lichaam dan nog een aantal stoffen nodig om het tryptofaan om te zetten in serotonine: vitamine D (zonlicht), magnesium" class="aaa">calcium, vitamine D, foliumzuur, magnesium en eiwitten. Als je gegeten hebt wordt de tryptofaan in bepaalde gedeeltes van je lichaam omgezet in serotonine en ga je je dus lekker voelen. Niet gek dat je na een goede maaltijd jezelf ook lekker voelt!

Voedingsstoffen waarmee je veel serotonine krijgt
Uit de paragraaf hierboven kan men dan natuurlijk ook opmerken dat er waarschijnlijk voeding is waardoor je meer of minder serotonine aanmaakt. In voeding als bijvoorbeeld kaas, melk, kwark en yoghurt, evenals vlees, kip, (bepaalde) vis en schaaldieren zitten stoffen in waardoor je serotonine aan maakt. Ook in diverse noten en zaden als bijvoorbeeld pecan noten, amandelen, zonnebloempitten en sesamzaad zitten deze stofjes ook. Uiteindelijk denken wij van mensengezondheid.org dat de bekendste stof waarmee je een grote hoeveelheid aan serotonine aanmaakt wel (pure) chocolade is.


Oorzaken van een tekort aan serotonine
Een tekort aan serotonine zorgt er voor dat je jezelf minder lekker gaat voelen. Een laag zelfbeeld, slapeloosheid, angst en boosheid horen daar allemaal bij. Vooral vrouwen zijn dan ook gevoeliger voor een serotonine tekort. En dat al helemaal als de dames niet ontbijten! Twee uur na zonsopkomst produceren je hersenen namelijk het meeste serotonine.

Bronnen:
http://www.proud2bme.nl/De_psychologie_van.../Serotonine
http://www.die-eet-site.nl/Serotonine.htm
http://www.ademvangst.nl/verder-lezen/serotonine
http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=49408&l=en&newsdep=130

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required