Een vrolijke dag door een goed ontbijt | Mensengezondheid.org
Een vrolijke dag door een goed ontbijt

Een vrolijke dag door een goed ontbijt

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Suiker, Ontbijt, Serotonine(Nieuws van Mensengezondheid.org) Je schrikt wakker: de wekker! Alweer zo’n dag dat je niet makkelijk uit bed komt. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. De reactie is meestal om je zo snel mogelijk aan te kleden en dan zo snel mogelijk maar naar werk te gaan. Je bent nu immers al aan de late kant! Je rent het huis uit, maar je vergeet eigenlijk het belangrijkste onderdeel van je dag. Het belangrijkste onderdeel voor je gezondheid althans: je ontbijt.

Serotonine door ontbijten
Serotonine is het stofje dat er voor zorgt dat je jezelf goed gaat voelen. Ook wel het “feel good” stofje genoemd. Een tekort aan serotonine zorgt er dus ook voor dat je jezelf minder lekker gaat voelen. Twee uur na zonsopkomst produceren je hersenen namelijk het meeste serotonine. Maar als je hersenen die serotonine willen produceren hebben zij daar natuurlijk wel de bouwstenen voor nodig. En dat hebben ze na je ontbijt! Ook al heb je haast, neem toch even de tijd voor een boterham, wat muesli of gewoon een bakje yoghurt. Naast de serotonineproductie die je hier mee opgang zet, is het natuurlijk ook goed omdat je er je stofwisseling mee op gang zet.

Lage bloedsuikerspiegel = lage serotonine productie
Een hongerklap, iedereen heeft het al eens gehad. Je voelt je ineens een beetje duizelig, het zweet breekt je uit en vooral... Je hebt een enorme trek! Het gevolg daar op is dat je chagrijnig kan worden. Chagrijnig omdat je eigenlijk gewoon een tekort aan serotonine in je hersenen hebt. Dit komt namelijk omdat een lage bloedsuikerspiegel samen gaat met een lage serotonine productie. Door dan snel chocolade of snoep te gaan eten krijg je weer suikers in je bloed waardoor de serotonine productie weer op gang komt.

Bronnen:
http://www.proud2bme.nl/De_psychologie_van.../Serotonine
http://www.die-eet-site.nl/Serotonine.htm
http://www.ademvangst.nl/verder-lezen/serotonine
http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=49408&l=en&newsdep=130

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required