Onverzadigde vetten – het goede vet! | Mensengezondheid.org
Onverzadigde vetten – het goede vet!

Onverzadigde vetten – het goede vet!

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Vetten, Hart, Cholesterol(Nieuws van Mensengezondheid.org) In het artikel over verzadigde vetten hebben we het al eens genoemd: er bestaan ook onverzadigde vetten. Is er een verschil? Jazeker!

Omega-3 en Omega-6
Sommige onverzadigde vetten zijn essentieel. Dit betekent dat ons lichaam ze niet zelf aan kan maken. De enige manier dat we essentiële vetten binnen kunnen krijgen is door middel van onze voeding. Twee voorbeelden van essentiële onverzadigde vetten zijn Omega-3 (beter bekend als linoleenzuur) en Omega-6 (beter bekend als linolzuur). Er zit veel Omega-3 en Omega-6 in bijvoorbeeld margarine.

Hart- en vaatziekten
Onverzadigde vetten helpen mee om het cholesterolgehalte in ons bloed laag te houden. Daardoor spelen ze een belangrijke rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Ook zijn onverzadigde vetten een bouwstof voor het lichaam. Hiermee maakt ons lichaam nieuwe cellen aan.

Onverzadigde vetten komt men overal tegen. Als je een product in de supermarkt pakt zal er altijd op staan hoeveel onverzadigde en hoeveel verzadigde vetten er in dat betreffende product zitten. Onverzadigde vetten komt men veel tegen in de volgende producten:

• plantaardige oliën (bv zonnebloemolie, arachideolie en maïskiemolie)
• producten gemaakt van plantaardige olie (bv margarine, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, vloeibaar frituurvet)
• vette vis (bv zalm, haring en makreel)
• noten en pinda's


Bronnen:
http://www.hoewerktmijnlichaam.nl/antwoord/wat-is-het-verschil-tussen-verzadigde-en-onverzadigde-vetten
http://www.vettefeiten.nl

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required