Depressief? Hardlopen kan helpen! | Mensengezondheid.org
Depressief? Hardlopen kan helpen!

Depressief? Hardlopen kan helpen!

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Depressief, Harlopen, Stresshormonen(Nieuws van Mensengezondheid.org) De afgelopen jaren is op wereldwijde schaal duidelijk geworden dat depressies steeds meer voorkomen bij adolescente vrouwen. Hoewel een depressie een behandelbare aandoening is kan deze leiden tot mogelijke oorzaken van zelfmoord. Dit geldt vooral voor emotioneel instabiele personen met persoonlijkheidsstoornissen.

Lichaamsbeweging wordt vaak voorgesteld als behandeling voor een verbetering van de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Over het algemeen zijn depressieve personen vrij inactief in het dagelijks leven en hebben zij een verminderde lichamelijke capaciteit. Dit betekent dat depressies al snel geassocieerd kunnen worden met lichamelijk welzijn.

Verschillende studies en experimenten zijn in het verleden uitgevoerd met als doel de effecten van sport op de mate van depressiviteit te onderzoeken. Nu is er ook een studie uitgevoerd waar men specifiek gericht was op een jongere vrouwelijke bevolking.

Tijdens de studie werden 49 vrouwen tussen 18 en 20 jaar onderzocht gedurende twee keer 8 weken. De helft van de groep voerde een groepstraining uit terwijl de andere helft van de groep niet actief meedeed. Deze tweede groep diende als een controle groep en zij waren gedwongen om geen “extra” lichaamsbeweging uit te voeren.


De training bestond uit een 50 minuten durende hardlooptraining op middelmatig niveau (50% van de maximale hartslag). Deze training, geleid door gediplomeerde sportinstructeurs, deed men vijf keer in de week. Na 8 weken wisselden de twee groepen van functie, en werden de “inactieve” deelnemers onderworpen aan het sportregime en waren de deelnemers van de tweede groep gedwongen om geen extra lichaamsbeweging meer uit te voeren dan gewoonlijk.

Tijdens de 16 weken werd de deelnemers gevraagd om elke maand een zogenaamde CES-D “depressietest” uit te voeren. Dit kon gemakkelijk vanuit huis en de score bepaalde de mate van depressiviteit van elk individu. Daarnaast werden er ook urine testen uitgevoerd om cortisol en epinephrine niveaus de bepalen (beide stofjes zijn stresshormonen). Ook werd de hartslag en longvolume regelmatig opgenomen en vergeleken.

De testen resulteerden in een overduidelijk succes. Er was een significante vermindering in de totale depressiviteit waar te nemen tijdens de periode van fysieke activiteit. De waarden kelderden letterlijk nadat de groepstraining begon. Bij de eerste groep, die na 8 weken moest stoppen met hardlopen gingen de waarden tijdens de daaropvolgende 8 weken zelfs weer langzaam omhoog.

Ook was er een duidelijke vermindering te meten in de cortisol en epinephrine waarden in de urine. Dit betekent dat er zich minder stresshormonen in het lichaam van de deelnemers bevond wat uiteraard zorgde voor een positieve gemoedsstand. Daarnaast was er een duidelijke verbetering van de lichamelijke conditie zichtbaar. Dit werd aangetoond in een lagere hartslag en een beter longvolume.

De resultaten uit deze interessante studie toonden dus aan dat jogging in groepsvorm op gematigd niveau de depressieve toestand aanzienlijk vermindert, mede door lagere stresshormoon waardes en een verbeterde lichamelijke conditie. De mogelijke neveneffecten van het “groepsgevoel” zijn echter niet onderzocht en zou eventueel de gemoedsstand beïnvloed kunnen hebben. Eventueel wordt dit effect nader onderzocht in toekomstige studies.

Bronnen:
Chanudda Nabkasorn, Nobuyuki Miyai, Anek Sootmongkol, Suwanna Junprasert, Hiroichi Yamamoto, Mikio Arita, Kazuhisa Miyashita (2006).
Effects of physical exercise on depression, neuroendocrine stress hormones and physiological fitness in adolescent females with depressive symptoms. European Journal of Public Health.

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER SPORT:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required