Powerposing – Hoe een powerpose u meer succes kan brengen | Mensengezondheid.org
Powerposing – Hoe een powerpose u meer succes kan brengen

Powerposing – Hoe een powerpose u meer succes kan brengen

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Testosteron, Krachtig, Tips(Nieuws van Mensengezondheid.org) Mensen en andere dieren uiten hun macht door middel van open en uitgestrekte houdingen. Tegelijkertijd wordt machteloosheid geuit door gesloten en samengetrokken houdingen. Maar kunnen deze houdingen eigenlijk macht veroorzaken?

Tijdens deze studie, uitgevoerd aan de universiteit van Columbia en Harvard (beide V.S.), deed men een poging om te onderzoeken of bepaalde lichaamshoudingen veranderingen in het lichaam teweeg stellen en of dit effect heeft op het menselijke gedrag.

42 deelnemers werden lukraak in een high- of low-powerpose gezet. Een deelnemer in een high-powerpose stond in een ”open” en ”uitgestrekte” positie. Een low-powerpose daarentegen was een vrij gesloten en gekrompen houding. De deelnemers stonden verder in de veronderstelling dat de test om iets anders ging, dus op die manier was het placebo effect vrij goed te controleren. Elke powerpose moest precies één minuut worden aangehouden.
Powerpose1

Vervolgens werd er gekeken naar de mate van risico’s die de deelnemers wilden nemen. Dit werd gedaan door de aanbieding van geld (2 dollar) met de mogelijkheid om het bedrag te verdubbelen door een gok waarbij de kans 50/50 was dat men zou winnen.


Daarnaast werd de deelnemers gevraagd hoe ”krachtig” (powerfull) ze zich voelden op een schaal van 1 tot 4 (waarbij 4 maximaal was).

Verder werden er speekselopnames genomen die werden gebruikt om cortisol en testosteron levels te bepalen voor- en ongeveer 17 minuten na de test.

De resultaten toonden een hoger gehalte aan testosteron na een high-powerpose in vergelijking met een low-powerpose waarbij testosteron waardes lager waren. Ook werd er een lager cortisol gehalte waargenomen na een high-powerpose en een hoger cortisol gehalte na een low-powerpose.

Powerpose2

Ook werd de hypothese bevestigd dat men meer genegen was naar een beloning na het uitvoeren van een high-powerpose. Dit werd aangetoond door een aanzienlijk hoger percentage aan deelnemers die wilden gokken om een verdubbeling van hun geld.

Tenslotte werd duidelijk dat men zich na een high-powerpose aanzienlijk ”krachtiger” en ”aan de macht” voelde dan na een low-powerpose.

Samenvattend is er met deze studie bewezen dat men door simpelweg de lichaamshouding te veranderen de mentale en fysiologische systemen voorbereid op het doorstaan van moeilijke en stressvolle situaties. Dit impliceert misschien zelfs een verbetering van het zelfvertrouwen en prestaties in situaties zoals bijvoorbeeld tijdens een sollicitatie gesprek, een publieke voordracht, wanneer men het oneens is met de baas en dit wil uitpraten of het nemen van potentieel winstgevende risico's.

Bronnen:
Dana R. Carney, Amy J.C. Cuddy, and Andy J. Yap (2010). Power Posing: Brief Nonverbal Displays Affect Neuroendocrine Levels and Risk Tolerance. Psychological Science 2010 21: 1363.

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required