Is het goed om te trainen tijdens zwangerschap? (Deel 1) | Mensengezondheid.org
Is het goed om te trainen tijdens zwangerschap? (Deel 1)

Is het goed om te trainen tijdens zwangerschap? (Deel 1)

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Zwangerschap, Fysiek, Overgewicht(Nieuws van Mensengezondheid.org) Decennia lang debatteerde onderzoekers om het nut en de potentiële risico’s van fysieke activiteit voor moeder en kind. De algemene conclusie van veel studies is dat fysieke activiteit tijdens de zwangerschap gunstig is voor zowel de vrouw alsook de verwachte baby.

Overgewicht zorgt voor complicaties
In de moderne samenleving krijgen we steeds meer toegang tot voedsel dat rijk is aan suiker en vet. Tegelijkertijd bewegen veel mensen zich dagelijks veel te weinig wat bij zowel mannen als vrouwen lijdt tot overgewicht. Diabetes, roken en overgewicht tijdens de zwangerschap zijn gezondheidsfactoren die gekoppeld worden aan complicaties tijdens de geboorte zoals bijvoorbeeld te laag of te hoog geboortegewicht, gebrek aan zuurstof of miskramen.

Vrouwen met een te hoog BMI lopen ook het risico op het krijgen een te grote baby. In studies is aangetoond dat vooral gewichtsverhoging tijdens het midden van de zwangerschap een slechte invloed heeft op de lichaamsontwikkeling en de vetmassa van het kind. Hyperglykemie (te hoog bloedsuiker) tijdens de zwangerschap wordt ook geassocieerd met een hogere vetmassa bij de baby tijdens de geboorte.

Gegeven het feit dat grote gewichtstoenames tijdens de zwangerschap voor complicaties kan zorgen, is het extra belangrijk om te proberen te streven naar een normale gewichtstoename en het in stand houden van een goede lichaamsbouw tijdens de periode van zwangerschap.


(wordt vervolgt)

Bronnen:
Anna Gradmark (2013). Fysisk aktivitet vid graviditet. Nordisk Nutrition.
Sheffield JS, et al. Maternal diabetes melitus and infant malformations. Obst Gyn 2002; 100(5 Pt 1): 925-30.
Crozier SR, et al. Weight gain in pregnancy and childhood body composition: findings from Southampton Women’s Survey. Am J Clin Nutri 2010; 91: 1745-51.
Catalano PM, et al. Increased fetal adiposity: a very sensitive marker of abnormal in utero development. Am J Obst Gyn 2003; 189: 1698-704.
Ong KK, et al. Pregnancy insulin, glucose, and BMI contribute to birth outcomes in nondiabetic mothers. Diabetes Care 2008; 31: 2193-7.

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER SPORT:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required