Trainen met TRX | Mensengezondheid.org
Trainen met TRX

Trainen met TRX

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Fitness, Core, Conditie(Nieuws van Mensengezondheid.org) In veel fitnesscentra kunt u vandaag de dag wel een TRX aan de muur zien hangen. In dit artikel leggen we uit wat een TRX is en wat u er aan heeft.

Het idee achter TRX is dat u met slechts twee lusvorige bandjes een compleet trainingsprogramma kunt uitvoeren waarbij u gebruik maakt van minimale ruimte (in uw kamer of tijdens reizen) en tijd. Alhoewel TRX in het begin was ontwikkeld voor het Amerikaanse leger lijkt de civiele versie niet in de verste verte op een SEAL training. De veelzijdigheid komt vooral door de mogelijkheid om elke oefening zwaarder, of lichter, te maken door simpelweg uw voeten te verplaatsen, de straps aan te passen of oefeningen te combineren.

TRX werd voor het eerst commercieel gespot in het midden van de jaren -00 in de betere fitnesscentra. Nu worden er inmiddels ook complete TRX groepslessen aangeboden en de populariteit neemt alleen maar toe. De meeste groepslessen delen hun training in drieën: armen, benen en core.

Wat is TRX?
Simpel gezegd is TRX een trainingsvorm die de zwaartekracht en eigen lichaamsgewicht gebruikt om kracht, balans, coördinatie, flexibiliteit en rompstabiliteit (core) te trainen en dit allemaal met een minimale kans op blessures. Er zijn vele redenen waarom het trainen met TRX ook voor u zou kunnen werken.


Trainen met TRX
Ongeacht uw trainingsdoelen kan TRX u helpen! Om te beginnen kunt u uw trainingstijd minimaliseren doordat u van oefening kunt veranderen in slechts enkele seconden. Het beste van alles is dat elke oefening bovendien uw core bezighoudt. U denkt misschien dat core alleen buikspieren zijn, maar er is meer. Uw core spieren omvatten bekken, buikspieren, billen, rug- en borstspieren.

Het zijn deze core spieren die uw lichaam voorzien van stabiliteit, balans en flexibiliteit. Alles wat u in uw dagelijkse leven doet begint met uw core. Denk aan bukken om een pen op te rapen die op de grond is gevallen, het wassen van uw auto, basketbal spelen met de kinderen tot en met het deelnemen aan een Ironman. Een sterke en stabiele rompstabiliteit is belangrijk om blessures te voorkomen en zorgt voor algehele betere prestaties en levenskwaliteit.

Een ander voordeel van TRX is dat u uw eigen lichaamsgewicht kunt gebruiken om de training aan te passen aan uw niveau, simpelweg door dichterbij of verder weg te lopen van het ankerpunt. Dit zorgt ervoor dat u voortdurend uw lichaam kunt uitdagen terwijl u geen tijd hoeft te verspillen aan het verwisselen van gewichten.

Met TRX kunt u spierkracht en spieromvang opbouwen en uw lichaam uitdagen zoals nooit tevoren. TRX versterkt alle stabiliserende spieren rond de gewrichten die nodig zijn om zwaarder te kunnen trainen, iets wat niet wordt bereikt door te trainen met een machine waarbij u steun krijgt door middel van bijvoorbeeld een zitje of een leuning. Dit resulteert uiteindelijk in meer kracht en vermogen tijdens andere vormen van training, evenals minder kans op blessures.

Wilt u graag cardio trainen om gewicht te verliezen en uw spieruithoudingsvermogen verbeteren? Trainen met TRX vraagt arbeid van meerdere spieren tegelijkertijd waardoor de hartslag stijgt en u meer calorieën verbrand dan wanneer u stilzit of staat tijdens een meer "traditionele" krachtoefening. TRX kan u continu bezig houden door van de ene naar de andere oefening te gaan op een circuitachtige manier. Dit versterkt uw hart en resulteert bovendien in een verhoging van uw spieruithoudingsvermogen.

Waarom is het trainen met TRX interessant?
Tijdens traditionele krachttraining voert u meestal oefeningen uit in het sagittale vlak. Deze bewegingen zijn met name vooruit, achteruit, duwen of trekken waarbij u meestal een zittende houding aanneemt. Enkele klassieke voorbeelden zijn bijvoorbeeld een zittende chestpress, een zittende cablerow , of een legpress die geen van alle uw rompstabiliteit aanspreken zoals we die nodig hebben in het dagelijks leven. Bewegen wij in ons dagelijks leven alleen maar vooruit en achteruit en worden we daarbij ondersteund? Het antwoord is natuurlijk nee! We bewegen naar links, rechts, vooruit, achteruit, diagonaal en draaien en buigen. Waarom zouden we dan niet op dezelfde manier trainen? Dit is precies de reden waarom TRX blessures helpt te voorkomen, terwijl u een sterke en stabiele core ontwikkeld.

Een andere reden waarom trainen met TRX interessant voor u is, is dat het veel goedkoper is dan een abonnement bij de fitness. U hoeft maar één keer het materiaal aan te schaffen waarna u overal en op elk tijdstip aan de slag kunt gaan. Bovendien is het makkelijk mee op reis te nemen zodat u zelfs op vakantie fit blijft!

Beginnen met TRX
Net als bij elke nieuwe vorm van training is het belangrijk om met de basis te beginnen totdat u de vorm en techniek onder de knie hebt. Op deze manier voorkomt u blessures en traint u de juiste spieren. Enkele fundamentele oefeningen waar u mee kunt beginnen zijn bijvoorbeeld de chestpress , row, plank, oblique twist of de back extension.

Bronnen:
http://www.trxtraining.com/suspension-training
http://seattlehealthandfitness.blogspot.se/2010/07/what-is-trx-suspension-training.html

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER SPORT:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required