Versnellen antioxidanten de progressie van kanker? | Mensengezondheid.org
Versnellen antioxidanten de progressie van kanker?

Versnellen antioxidanten de progressie van kanker?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Antioxidanten, Kanker, Supplementen(Nieuws van Mensengezondheid.org) Een recent artikel in het tijdschrift Science Translational Medecine doet bericht over een nieuwe kanker studie, uitgevoerd op ratten.

Antioxidanten worden wereldwijd gezien als een effectieve bescherming voor onze cellen met onder andere kankerwerende eigenschappen. Hier maakt de voedsel supplementen industrie dankbaar gebruik van bij de productie van allerlei supplementen en vitaminepillen die kankerwerend schijnen te zijn. Tevens worden deze statements ondersteund door sommige wetenschappelijke studies.

Tegelijkertijd bestaan er ook controversiële theorieën waar men spreekt over het tegenovergestelde effect waarbij de antioxidanten juist het risico op kanker kan verhogen bij bepaalde mensen.

Nu, in een kersverse provocerende studie die de verwarrende vragen over het wijdverspreide gebruik van vitamine supplementen verhoogt, hebben Zweedse onderzoekers aangetoond dat een relatief laag gehalte aan antioxidanten de groei van beginnende longtumoren bij kankergevoelige muizen kan stimuleren. Door deze versnelde groei van de tumor verminderde de overlevingskans van de muizen aanzienlijk.


De onderzoekers trokken de conclusie dat hetzelfde proces mogelijkerwijs kan voorkomen bij “hoge risico groepen” in de bevolking zoals rokers en patiënten met chronische obstructieve longziekte (COPD).

Maar wat betekent dit nu voor u? Zijn antioxidanten slecht voor ons lichaam? Krijg ik kanker door het nemen van vitamine pillen en antioxidanten?

Als men bedenkt dat antioxidanten cellen beschermen tegen vrije radicalen en kanker, is het eigenlijk niet zo gek dat bestaande kanker cellen in tumoren overleven. Deze cellen worden immers ook door antioxidanten beschermt. Men kan dus, deze recente studie in achtnemend, stellen dat het mogelijkerwijs moeilijker kan worden om kanker te bestrijden wanneer u supplementen met antioxidanten inneemt. Tegelijkertijd kunnen antioxidanten eventueel de nodige celbescherming bieden tegen ziektes, zoals onder andere kanker.

Meer weten over deze studie? Ga dan naar de website van Science Magazine en trek zelf uw conclusies.

Bronnen:
http://www.sciencemag.org/content/343/6170/477.summary
http://www.ncbi.nlm.nih.gov.proxybib.miun.se/pubmed/?term=Antioxidants+Accelerate+Lung+Cancer+Progression+in+Mice
http://kurera.se/naringsexperten-antioxidanter-snarare-motverkar-cancer/

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required