Het nut van cooling-down | Mensengezondheid.org
Het nut van cooling-down

Het nut van cooling-down

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Cooling-down , Fitness , Lactaat(Nieuws van Mensengezondheid.org) Een uitvoeren van een warming-up spreekt voor de meeste mensen voor zich. Om optimaal te kunnen presteren tijdens training (bijvoorbeeld in de fitness of op het voetbalveld) of tijdens een wedstrijd is het belangrijk om het lichaam enigszins op te warmen. De spieren worden warm en soepel, de productie van gewrichtsvloeistof wordt in gang gezet en het cardiovasculaire systeem begint harder te werken. Al deze elementen zorgen ervoor dat het lichaam klaar is voor een grotere fysieke belasting. Maar hoe zit het met de cooling-down zoals bijvoorbeeld het “uitrennen” na een training? Is het nou echt nodig om nog een paar rondjes om het veld te rennen na een complete training bezig geweest te zijn?

Om te beginnen zullen we het in dit artikel niet over stretchen hebben. Over het effect van stretchen na training zijn onderzoekers het namelijk nog steeds niet over eens.

Waarom een cooling-down
Tijdens een sportieve prestatie (tijdens training of wedstrijd) wordt er meestal een bepaalde hoeveelheid lactaat opgebouwd. Dit is in de volksmond beter bekend als melkzuur en is volgens velen de reden waarom men moe wordt (en niet de reden waarom men spierpijn heeft). Een hoge productie en opeenhoping van lactaat zorgt voor een lagere pH waarde van het lichaam en zorgt ervoor dat je moe wordt. Aan de andere kant kan lactaat ook weer omgevormd worden in de lever en gebruikt worden als energiebron.

Hoe dan ook heeft de gemiddelde sporter een behoorlijke hoeveelheid aan lactaat opgebouwd aan het einde van een sportieve prestatie. Nadien probeert het lichaam zich hiervan te ontdoen en de duur van dit proces hangt af van de getraindheid van de sporter. Dit betekent dat het voor sommige sporters langer duurt om te herstellen na training dan anderen.


In verschillende studies is gebleken dat men de hersteltijd kan beïnvloeden door een cooling-down uit te voeren direct na training. Een kortere hersteltijd heeft uiteraard veel positieve effecten voor de actieve sporter die veel en hoog wil presteren.

Hoe doe ik een cooling-down
Uit studies is gebleken dat een intensiteit op 30 tot 40% van VO2max het beste is om lactaat snel af te voeren (35% van VO2 max houdt in 35% van wat jij maximaal kunt presteren). Dat betekent dus dat het goed is om op een rustig tempo ongeveer 10 minuten te hardlopen, fietsen of te roeien. Niet te langzaam want dan heeft het geen effect, niet te snel want dan neemt de kans toe dat er zich opnieuw lactaat opbouwt.

Bronnen:
Powers and Howley (2012). Exercise Physiology. Theory and application to fitness and performance. Mc Graw-Hill Companies, Inc.

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required