Welke claims mag je maken over voedingsproducten? | Mensengezondheid.org
Welke claims mag je maken over voedingsproducten?

Welke claims mag je maken over voedingsproducten?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Claims, Gezondheid, Producten(Nieuws van Mensengezondheid.org) Als je een gezondheidsproduct koopt staat er vaak op het product dat het bijvoorbeeld “cholesterolverlagend” of “de normale bloeddruk in standhoud”. Dit zijn claims die door een voedingsfabrikant worden gedaan. Fabrikanten stellen dat een bepaald voedingsmiddel een voordelige invloed heeft op je gezondheid. Op deze manier is het vaak aantrekkelijker om een product te kiezen. Maar mag dat eigenlijk wel zomaar?

Een claim van een voedingsmiddel moet onderbouwd zijn. Dat wil zeggen dat er uitvoerig onderzoek is gedaan naar de werking van bepaalde stoffen en dat er door de klant aangenomen mag worden dat het middel daadwerkelijk doet wat de fabrikant claimt. In Europa is op 16 mei 2012 in verordening Nr. 432/2012 door de Europese commissie vastgesteld welke claims gedaan mogen worden. Een claim mag in Europa pas gedaan worden indien de claim op de lijst staat van deze verordening. In Nederland houd de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit toezicht op de uitvoering van gezondheisclaims in Nederland.

Klik hier voor de volledige lijst met gezondheisclaims

Feitelijk zorgt deze verordening er voor dat fabrikanten niet zomaar op hun producten mogen schrijven dat deze bijvoorbeeld “bijdragen aan een normaal energieleverend metabolisme” of “de huid in standhouden”. Het resultaat moet de consument beschermen tegen kwakzalverij en goed zijn voor de interne marktwerking. Onze mening is echter dat iemand die gevarieerd eet, regelmatig beweegt en zijn lichaam niet blootstelt aan extremen, nauwelijks een effect zal merken de claims die door voedselfabrikanten worden gedaan.


De regelgeving op het gebied van gezondheisclaims is niet alleen van toepassing op alle commerciële mededelingen zoals reclame, etikettering en presentatie maar ook op handelsmerken en merknamen. Op veel producten zoals groente en fruit staat helemaal geen claim. Maar dit wil niet zeggen dat deze producten niet bijdragen tot een gezond voedingspatroon.

Iedere gezondheidsclaim die door een fabrikant wordt gesteld moet altijd bestaan uit de volgende specifieke onderdelen:

• In de een melding moet duidelijk worden aangegeven dat een gezonde levensstijl en dat gevarieerde en evenwichtige maaltijden belangrijk zijn.
• Hoeveel en hoe vaak het middel geconsumeerd dient te worden om het gewenste effect te bereiken.
• Er moet aangegeven worden welke mensen moeten vermeiden om het product te gebruiken (denk hierbij aan allergieën, kinderen/ouderen, ziekten e.d.)
• Er moeten waarschuwingen op staan welk risico er voor de gezondheid kan voortvloeien uit overmatig gebruik.

Bronnen:
http://europa.eu/legislation_summaries/consumers/product_labelling_and_packaging/l21306_nl.htm
https://www.vwa.nl/onderwerpen/regels-voor-ondernemers-eten-en-drinken/dossier/claims-levensmiddelen/nieuwsoverzicht/nieuwsbericht/2028421/gezondheidsclaims-aan-banden

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required