Slaap – kan ik mezelf trainen om minder slaap nodig te hebben? | Mensengezondheid.org
Slaap – kan ik mezelf trainen om minder slaap nodig te hebben?

Slaap – kan ik mezelf trainen om minder slaap nodig te hebben?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Slaap, Nachtrust, Tekort(Nieuws van Mensengezondheid.org) Er zijn mensen die zonder enige moeite de dag doorkomen na een nacht met weinig slaap. Anderen kunnen nauwelijks een oog open houden na een korte nachtrust en moeten de hele dag vechten tegen de slaap. Is het mogelijk om te wennen aan minder slaap zodat je toch uitgerust kunt zijn na een korte nachtrust?

Volgens Jim Horne, hoogleraar psychofysiologie, heeft 80 procent van de populatie genoeg aan zes tot acht uren slaap per nacht. De resterende 20 procent slaapt dus meer of minder uren dan de overgrote meerderheid van de mensen. Maar kan men hier verandering in brengen? Past het lichaam zich aan op het moment dat men iedere dag vroeger opstaat? Nou nee… helaas gebeurt dit niet.

Het is bewezen dat slaaptekort niet gezond is voor de mens en men er niet aan kan wennen. Slaaptekort kan op de korte termijn leiden tot concentratie problemen en in extremere gevallen zelfs tot bedroefdheid of verwarring. Het blijkt dat vermoeide chauffeurs met slaaptekort het zelfs slechter doen op de weg dan een chauffeur die dronken is! Langdurig slaaptekort kan zelfs leiden tot een groter risico op obesitas, een hoge bloeddruk en cardiovasculaire ziektes.

Maar hoe is het nou mogelijk dat sommige mensen schijnbaar perfect blijven functioneren met weinig slaap en daar niet ziek van worden?


Helaas blijkt dat slechts weinigen onder ons goed overweg kunnen met maar vijf slaapuren per nacht zonder daar negatieve effecten aan te ondervinden. Tijdens een studie in 2009 onderzocht men aan de Universiteit van Californië een moeder en dochter die beide steeds laat gingen slapen maar toch ook vroeg en vrolijk de volgende dag opstonden. Zelfs op dagen waarop zij uit konden slapen deden ze dat niet.

De resultaten uit het onderzoek lieten zien dat beide moeder en dochter een mutatie van een gen droegen, genaamd hDEC2. Op het moment dat de onderzoekers hetzelfde gen overbrachten op muizen ondervonden zij dat de diertjes minder gingen slapen en hun slaaptekort niet probeerden in te halen. Dit is een duidelijk bewijs voor de rol van genetisch materiaal in de persoonlijke behoefte aan slaap. Helaas is deze mutatie zeldzaam en komt deze niet veel voor.

Helaas is het dus niet mogelijk om jezelf te trainen om minder slaap nodig te hebben. Maar onderzoekers aan het Walter Reed Army Institute of Research ontdekten dat vooraf slapen helpt. Tijdens onderzoeken moesten testpersonen een paar uur slapen voor hun reguliere bedtijd. Het bleek dat deze personen tijdens een daaropvolgende periode met minder slaap hier beter mee overweg konden dan diegene die niet van tevoren konden “voorslapen”.

Uiteraard vergt deze aanpak de nodige tijd en inspanning. Het beste is waarschijnlijk om erachter te komen hoeveel uren slaap jouw lichaam en geest nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren, en dit patroon daarna vast te houden.

Paul Martin beschrijft in zijn boek “Counting Sheep” een methode om zelf te ontdekken hoeveel uren slaap je nodig hebt. Aangezien dit tijd vergt kun je dit het beste doen tijdens een vakantie periode, je dient wakker te worden op natuurlijke wijze, zonder het gebruik van een wekker. Twee weken lang dien je elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan om net zolang te slapen tot op het moment dat je natuurlijk ontwaakt. In het begin zul je misschien wat slaap willen inhalen maar na een tijdje geeft het tijdstip van ontwaken een goede indicatie van hoeveel slaap perfect is voor jou.

Misschien kom je erachter dat je meer slaap nodig hebt dan je vooraf had gedacht. Zie slapen daarom niet als tijdverspilling maar als waardevolle rusttijd voor lichaam en geest. Voldoende slaap zorgt ervoor dat je optimaal kunt functioneren tijdens de uren dat je wakker bent. Ook al neemt slaap ongeveer een derde van je leven in beslag, het maakt de overige twee derden van je leven aanzienlijk aangenamer.

Bronnen:
www.jobat.be

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required