Verweer muggen ook deze zomer! | Mensengezondheid.org
Verweer muggen ook deze zomer!

Verweer muggen ook deze zomer!

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Lichaam, Muggen, Zweet(Nieuws van Mensengezondheid.org) De zomer komt er aan! Dat betekend weer volop zon en veel buiten zijn. Veel in en om het water. Ook de avonden met een drankje en gezellig kaarslicht tot in de late uurtjes staan voor velen weer op het programma. Maar wat zorgt er dan voor dat onze pret toch nog vaak genoeg gedrukt wordt? Het antwoord licht natuurlijk voor de hand: muggen.

Muggen, de kleine venijnige beestjes die ons steken met hun lange snuit. Je kan ze herkennen aan hun zes poten en hun dunne lijf waar de beestjes een paar geschubde vleugels aan vast hebben zitten en een lange spitse snuit. Deze snuit wordt gebruikt om bloed te zuigen waar ze zichzelf mee voeden. Er zijn wel 3500 soorten muggen in de wereld, maar de Culex, de Anopheles en de Aedes zijn de meest voorkomende soorten. Want men vaak vergeet is dat de muggen zich voeden met nectar, alleen de vrouwtjes drinken bloed om extra voedingsstoffen binnen te krijgen die ze nodig hebben voor hun eitjes. Dus alleen vrouwtjesmuggen prikken!

Meestal bijten muggen vooral in de ochtend en in de avond. Er zijn uitzonderingen waarbij bepaalde soorten muggen ook overdag bijten, vooral als ze in hun rust gestoord worden. Tijdens en voor de beet spuit het beestje speeksel in de huid. Dit zorgt voor een jeukend gevoel en een rond klein bultje: de muggenbult.

Hoe voorkom is een muggenbult? Dat is op zich niet heel moeilijk, maar je moet het wel even weten. Hier volgen de 6 factoren waar een mug op af komt.


Een mug wordt aangetrokken door Octenol (een geur die vaak wordt omschreven als vleeslucht) en CO2. Dit zijn twee factoren die in de adem voorkomen. Maar CO2 wordt ook geproduceerd bij bijvoorbeeld kaarsen en gasbranders. Zorg er dus voor dat je deze niet naast de ingang van je tent zet als het avond word!

Naast Octenol en CO2 worden muggen ook aangetrokken door lactaatzuur, een zuur dat ons lichaam produceert. Het is een afvalstof die via ons zweet uit het lichaam gaat. Als je dus gaat sporten en gaat zweten trek je de kleine beestjes aan. Zweten doe je ook in je slaap, dus boven op je dekbed liggen heeft de voorkeur ten opzichte van jezelf dik inpakken.

De mug heeft een sensor waarmee het lichaamswarmte kan detecteren. Deze sensor is zo ver ontwikkeld dat het zelfs onze aders kan vinden zolang de mug maar dichtbij is. Ook hier betekend dit dus eigenlijk dat je jezelf niet extra warm moet aankleden wil je niet gestoken worden.

Vocht is ook een grote aantrekker van muggen. Dit komt doordat de vrouwtjes in water hun eitjes leggen en zelfs door water worden aangetrokken. Ware het nou net dat alleen de vrouwtjes muggen stegen, en die zijn vaak in de buurt van hun eitjes. Zelfs al is het maar een relatief kleine hoeveelheid water zoals zweet, openbare Wc’s en douches of condens van je adem: muggen worden er door aangetrokken.

De ogen van muggen zijn er op gespecialiseerd dat ze snel veranderingen in licht kunnen waarnemen. Zodra licht rondom een object verandert weten ze dit. Dit is natuurlijk ter zelfverdediging maar ook om bewegende slachtoffers sneller op te kunnen sporen!

Last but not leas: muggen vallen op donkere kleuren, dus als je aan het einde van de zomer meer gestoken wordt dan aan het begin, dan zal dat wel komen doordat je bruiner bent geworden.

Bronnen:
http://www.jaico.nl/muggenweetjes/aantrekkingsfactoren
http://www.meenemen.nl/voorbereiding/veiligheid/tips-tegen-muggen/
http://www.medicinfo.nl/%7B84d0db5c-4af7-49b1-aa5b-171316efa595%7D
http://www.jaico.nl/muggenweetjes/muggen

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required