Thuisbevalling door verloskundigen verkeerde keuze in plaats van ziekenhuisbevalling door gynaecoloog. | Mensengezondheid.org
Thuisbevalling door verloskundigen verkeerde keuze in plaats van ziekenhuisbevalling door gynaecoloog.

Thuisbevalling door verloskundigen verkeerde keuze in plaats van ziekenhuisbevalling door gynaecoloog.

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Bevallen, Baby, Ziekenhuis(Nieuws van Mensengezondheid.org) Kort geleden kwam het nog in het nieuws. Gynaecologen moeten meer gaan samenwerken met verloskundigen. Het College Prenatale Zorg (CPZ) heeft dit in een advies aan minister Schippers bekend gemaakt. De eigen bijdrage die men dient te betalen als er geen medische indicatie is dat bevalling in een geboortecentrum of ziekenhuis noodzakelijk is, moet daarbij verdwijnen.

De eigen bijdrage voor het bevallen in een geboortecentrum of ziekenhuis ligt vooralsnog rond de 336 euro. Deze financiele barriere moet volgens het CPZ weg. Het is immers fout dat er op basis van een financiele reden keuzes wordt gemaakt over de plaats van bevalling. Vooral gezien de qualiteit van de geboortezorg daar enorm mee verbeterd kan worden. In plaats van een eigen bijdrage voor het bevallen in een centrum of ziekenhuis is het volgens de CPZ zaak dat er een uniform tarief komt voor verloskunigen. Hierdoor zouden vrouwen met een laag inkomen zonder financiele overwegingen, vrijelijk kiezen over waar zij willen bevallen.

Ook Zorgverzekeraars Nederland denkt er zo over: ze vinden dat de kwaliteit van de geboortezorg verbeterd kan worden door een intensievere samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen te promoten. Hierbij past ook volgens hen geen eigen bijdrage. Uiteindelijk gaat het om de gezondheid van moeder en kind. Dat moet immers altijd voorop staan. Zo dient men immers altijd rekening te houden dat elke bevalling complicaties met zich mee brengt. Maar is dat zo, als één op de drie vrouwen die in Nederland thuis bevallen uiteindelijk nog in het ziekenhuis terecht komen? Het verhaal dat een thuisbevalling een prettige en veilige bevalling is schijnt namelijk een groot fabel te zijn. De gynaecologen die wel beter weten wordt als resultaat verweten dat ze een natuurlijke en gezonde bevalling willen medicaliseren. Maar wat is er slecht aan een bevalling in een ziekenhuis zodat het kind uiteindelijk zonder geboorteschade als gevolg van zuurstofgebrek zijn leven kan beginnen?

Een promovendus en hoofddocent aan het instituut voor beleid & Management Gezondheidszorg van de Erasmus universiteit, Kenneth Watson en Rob Kottenhagen verklaren dat het zelfs onverantwoord is om thuisbevallingen in stand te houden. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) mag dan wel verklaren dat verloskundigen genoeg opgeleid zijn om zelf complicaties bij de bevalling in te schatten, toch komt het te vaak voor dat verloskundigen een verkeerde inschatting maken en de moeder uiteindelijk nog naar het ziekenhuis moet, met alle gevolgen van dien. Zo is het risico van een thuis ingezette bevalling onder begeleiding van een zelfstandige verloskundige bijna vier maal zo groot als bij een bevalling die onder begeleiding van een gynaecoloog in het ziekenhuis plaatsvind. Hoofdzakelijk komt dit doordat de risico selectie van verloskundigen zwaar tekortschiet tijdens zwangerschap. Het Erasmus Medisch Centrum merkt hier over op dat wel 30% van de zwangere dames eigenlijk in een ziekenhuis hoort te bevallen maar dat een zelfstandige verloskundige de bevalling toch thuis inzet.


Ook het College Prenatale Zorg is van mening dat er beter samenwegewerkt moet worden tussen verloskundigen en gynaecologen. Het CPZ is dan ook voorstander van een integrale zorg waarbij de zwangere vrouw naar slechts één bepaalde plek hoeft te gaan, waar ze uiteindelijk met alle zorgverleners temaken krijgt. Deze zorgverleners kunnen onderling overleggen welke zorg de toekomstige moeder nodig heeft: vrouwen met een laag risico op complicaties kunnen daardoor thuis bevallen onder begeleiding van een verloskundige en vrouwen met een hoog risico in een ziekenhuis met de hulp van een gynaecoloog.

Bronnen:
http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/51035/_schaf_eigen_bijdrage_bevalling_ziekenhuis_af_
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3643677/2014/04/29/Laat-de-gynaecoloog-bepalen-of-een-vrouw-echt-veilig-thuis-kan-bevallen.dhtml

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required