Core oefeningen: Waarom uw core spieren trainen? | Mensengezondheid.org
Core oefeningen: Waarom uw core spieren trainen?

Core oefeningen: Waarom uw core spieren trainen?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Core, Verbeteren, Lichaam(Nieuws van Mensengezondheid.org) Waarschijnlijk weet u dat core oefeningen goed voor u zijn, maar heeft u deze ook in uw fitness programma opgenomen? Hier een aantal redenen waarom u dat zou moeten doen.

Core oefeningen zijn een belangrijk onderdeel van een goed afgerond fitness programma. Afgezien van af en toe wat sit-ups en push-ups worden core oefeningen echter vaak verwaarloosd. Toch loont het zich om uw core spieren - de spieren rond uw romp en bekken - beter in vorm te krijgen.

Core oefeningen verbeteren uw evenwicht en stabiliteit
Core oefeningen trainen de spieren in uw bekken, onderrug, heupen en buik zodat ze beter samen kunnen werken. Dit leidt tot een betere balans en stabiliteit, zowel op het speelveld als tijdens de dagelijkse activiteiten. In feite zijn de meeste sporten en andere lichamelijke activiteiten sterk afhankelijk van stabiele kern spieren.

Core oefeningen vereisen geen speciale apparatuur of een lidmaatschap bij de sportschool
Elke oefening waarbij u gebruik maakt van uw buik- en rugspieren op gecoördineerde wijze geldt in principe als een core oefening. ”De brug” bijvoorbeeld is een echte klassieker. Ga op uw rug liggen met de knieën gebogen en de voeten op de vloer. Houd uw rug in een neutrale positie, d.w.z. niet gebogen en niet tegen de vloer aangeddrukt. Vermijd het kantelen van de heupen. Span uw buikspieren aan. Duw nu uw heupen omhoog totdat ze op één lijn liggen met uw knieën en schouders. Probeer deze positie net zo lang aan te houden totdat u niet meer kunt.


Core oefeningen kunnen uw buikspieren beter definiëren
Wilt u dat uw buikspieren beter te zien zijn? Dan zijn core oefeningen belangrijk. Alhoewel het aërobe activiteit vereist om buikvet te verbranden, kunnen core oefeningen de onderliggende spieren versterken en definiëren.

Sterke core spieren maken de meeste fysieke activiteiten makkelijker
Sterke core spieren zorgen ervoor dat alles u makkelijker afgaat. Van het swingen met een golfclub tot het pakken van een glas water van de bovenste plank of het bukken om uw schoenen vast te maken. Zwakke core spieren maken u gevoelig voor een slechte houding, pijn in de onderrug en spierblessures.

Core oefeningen kunnen u helpen om uw fitnessdoelen te halen
Aerobe oefeningen en musculaire fitheid zijn de twee belangrijkste elementen voor de meeste fitnessprogramma's. Maar voor een echt goed afgerond fitness programma zult u onder andere core oefeningen aan uw programma moeten toevoegen. Of u nu een beginner bent die de eerste stappen zet in de richting van de fitness, of een betrokken enthousiast bent met de hoop op het optimaliseren van uw resultaten. Een goed afgerond fitness programma is de beste manier om uw persoonlijke doelen te bereiken.

Bronnen:
Akuthota V, et al. Core stability exercise principles. Current Sports Medicine Reports. 2008;7:39.
2008 Physical Activity Guidelines for Americans. U.S. Department of Health and Human Services. http://www.health.gov/PAGUIDELINES/guidelines/default.aspx. Accessed Aug. 5, 2011.
Laskowski ER (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. Aug. 8, 2011.
Willardson JM. Core stability training: Applications to sports conditioning programs. Journal of Strength and Conditioning Research. 2007;21:979.
www.mayoclinic.com

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER SPORT:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required