Waarom het overslaan van uw ontbijt ongezond is (deel1) | Mensengezondheid.org
Waarom het overslaan van uw ontbijt ongezond is (deel1)

Waarom het overslaan van uw ontbijt ongezond is (deel1)

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Ontbijt, Overslaan, Gezond(Nieuws van Mensengezondheid.org) Het eten van een goed gevuld en compleet ontbijt tijdens de ochtend is de perfecte start van de dag en zou wel eens het verschil kunnen maken op het gebied van uw kans op overgewicht, ziekte, of beide. Uit een recente studie van het Imperial College te London (ICL) blijkt namelijk dat het ontbijt inderdaad de belangrijkste maaltijd van de dag is. Een ontbijt triggert de zintuigen om te verlangen naar gezonder voedsel terwijl het tegelijkertijd ook het verlangen naar ongezond voedsel afzwakt.

Tony Goldstone en zijn collega’s van het IRC's MRC Clinical Science Centre hebben onderzoek gedaan om beter te kunnen begrijpen waar dit fenomeen vandaan komt. Dit deden zij door hersenscans uit te voeren op een groep mensen die op sommige dagen geen ontbijt kregen, en op andere dagen juist een uitgebreid ontbijt voorgeschoteld kregen. 21 mannen en vrouwen van ongeveer dezelfde leeftijd (25) kregen elke dag plaatjes te zien van verschillende voedingsmiddelen waarbij hen werd gevraagd hoezeer zij naar de getoonde voedingsmiddelen verlangden.

Na het uitvoeren van de hersenscans onder beide omstandigheden, waarbij de deelnemers dus een lege of een volle maag hadden, spraken de resultaten voor zich. Het bleek dat na het overslaan van het ontbijt het brein de neiging heeft om vooral actief te zijn in het stimuleren van een honger gevoel met voorkeur voor calorierijk eten en junkfood, wat meestal grote hoeveelheden aan verwerkte suikers en ongezonde vetten bevat. Wanneer de deelnemers een uitgebreid ontbijt hadden gegeten was de neiging naar zulke verlangens aanzienlijk minder, en hielden ze liever vast aan een vrij regelmatig eetschema.

Volgens Goldstone is het niet verwonderlijk dat de deelnemers honger hebben wanneer ze niet te eten krijgen en ze vooral calorierijk voedsel aantrekkelijker vinden dan wanneer ze wel gegeten hebben. Nadat de deelnemers uit de scanner kwamen kregen ze een lunch voorgeschoteld en aten ze aanzienlijk meer op het moment dat ze niet hadden ontbeten.


Bronnen:
http://www.business-standard.com
http://www.naturalnews.com/037595_skipping_meals_breakfast_weight_gain.html
http://well.blogs.nytimes.com
http://www.huffingtonpost.com

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required