Opgelet! “Light” frisdrank maakt dik! (vervolg) | Mensengezondheid.org
Opgelet! “Light” frisdrank maakt dik! (vervolg)

Opgelet! “Light” frisdrank maakt dik! (vervolg)

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Frisdrank, Suiker, Overgewicht(Nieuws van Mensengezondheid.org) In een gerelateerde studie gepresenteerd op hetzelfde moment, vonden onderzoekers ook dat aspartaam, een veelgebruikte chemische zoetstof in voedingsmiddelen en dranken, eigenlijk verantwoordelijk is voor de verhoging van de bloedsuikerspiegel. In de tests die uitgevoerd waren op muizen, kwam naar voren dat de groep die voedsel kreeg met toegevoegd aspartaam een verhoogde bloedsuikerspiegel kregen in vergelijking met de groep muizen die gewoon te eten kregen.

"Deze resultaten suggereren dat een hoge dosis aan aspartaam mogelijk direct kan bijdragen aan een verhoogde bloedsuikerspiegel. Zo kan dit bijdragen tot de associaties die zijn gevonden tussen light frisdrank consumptie en het risico op diabetes bij de mens", zegt Gabriel Fernandes, onderzoeker en professor in reumatologie en klinische immunologie aan de UTHSC.

Een studie uit 2008, gepubliceerd in het tijdschrift Behavioral Neuroscience, kregen vergelijkbare resultaten bij het testen van de effecten van saccharine, een ander type van kunstmatige zoetstof, in vergelijking tot suiker.

Ratten die tijdens dat onderzoek werden gevoed met sacharine kwamen meer aan in gewicht dan de ratten die een equivalente hoeveelheid aan gewone suikers kregen.


"De waarheid is dat we tegenwoordig zo veel kunstmatige zoetstoffen in veel verschillende dingen gebruiken, zoals bijvoorbeeld water en yoghurt. We moeten er over nadenken wat dat met ons doet", aldus dr. Marie Savard, een medische contactpersoon voor ABC News, in reactie op deze bevindingen.

Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration zijn kunstmatige zoetstoffen en aspartaam ook verantwoordelijk voor het vernietigen van neuronen in de hersenen, die op hun beurt leiden tot een groot aantal chronische ziekten. Deze omvatten onder andere chronische hoofdpijn, toevallen, beroertes, vasculaire aandoeningen, hart- en vaatziekten, vroeggeboorte, dementie en andere hersenaandoeningen en kanker.

Bronnen:
Ethan A. Huff
5 Experts Answer: Is Diet Soda Bad for You?
MyHealthNewsDaily
http://www.msnbc.msn.com/id/43565093/ns/health-diet_and_nutrition/

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required