Kan het drinken van bietensap zorgen voor nieuwe wereldrecords? | Mensengezondheid.org
Kan het drinken van bietensap zorgen voor nieuwe wereldrecords?

Kan het drinken van bietensap zorgen voor nieuwe wereldrecords?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Bietensap, Zuurstofverbruik, Nitraat(Nieuws van Mensengezondheid.org) Bietensap vermindert het zuurstofverbruik - vergroot de mogelijkheid om de adem in te houden.

Freedivers die bietensap dronken verhoogden hun vermogen om hun adem in te houden met 11 procent. Dit werd aangetoont in een recente studie aan de Mid Sweden University.

Onderzoek in Environmental Physiology Group (EPG) aan de Mid Sweden University in samenwerking met de Universiteit van Exeter toont aan dat de inname van geconcentreerd bietensap de mogelijkheid geeft om langer de adem in te houden - een gemakkelijke manier om de omzet van zuurstof te meten. Het ingrediënt dat in bieten zit en voor het gunstige effect zorgt is nitraat, dat wordt ontleedt tot stikstofoxide (NO) in het lichaam.

De studie onderzocht twaalf goed getrainde duikers. Alle duikers voerden twee metingen op verschillende dagen uit, deels na het drinken van 70 ml geconcentreerd bietensap en deels na het drinken van een placebo sap, rode bietensap zonder nitraat.


De helft van de deelnemers moest beginnen met bietensap en de andere helft met een placebo, maar de deelnemers wisten niet op welke dag ze welk sap dronken. Na inname van een placebo sap konden duikers hun adem gemiddeld 4 minuten en 10 seconden inhouden. Na het drinken van rode bietensap was dit 4 minuten en 38 seconden - 28 seconden langer!

Nitraat zorgt ervoor dat het lichaam minder zuurstof nodig heeft door het efficiënter te gebruiken. Het daadwerkelijke mechanisme achter dit resultaat is echter nog niet volledig begrepen.

“Door het verminderen van zuurstof consumptie in het lichaam worden voorwaarden gecreëerd om de adem langer in te houden. De inname van geconcentreerde bietensap produceerde een significante verlenging van de tijd dat mensen hun adem konden inhouden, wat cruciaal is tijdens dergelijke duik wedstrijd”, zegt Erika Schagatay, hoogleraar in dierfysiologie aan de Mid Sweden University.

De resultaten kunnen ook nuttig zijn voor anderen die werken met beperkte zuurstoftoevoer, en waarschijnlijk ook voor topsporters waar zuurstof van cruciaal belang is.

“Ons onderzoeksteam is bezig met een project in de Himalaya’s om te kijken of bietensap klimmers op grote hoogte ook kan helpen. We zijn ook van plan om dit effect te bestuderen op verschillende patiëntengroepen waarbij de zuurstoftoevoer beperkt is”, zegt Erika Schagatay.

Hoge concentraties nitraten zijn bijvoorbeeld ook te vinden in spinazie en andere groene bladgroenten. De studie werd onlangs gepubliceerd in "Respiratory fysiologie en neurobiologie."

Bronnen:
http://www.miun.se/sv/press/pressmeddelanden/Pressarkiv/2012/Rodbetsjuice-minskar-syreforbrukning---okar-formagan-att-halla-andan/

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER VOEDING:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required