Overgewicht heeft invloed op de psychische gezondheid | Mensengezondheid.org
Overgewicht heeft invloed op de psychische gezondheid

Overgewicht heeft invloed op de psychische gezondheid

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Overgewicht, Psychisch, Gedrag(Nieuws van Mensengezondheid.org) Tot nu toe is er al veel onderzoek gedaan over mensen met overgewicht. Ook is er veel onderzoek gedaan naar mensen met psychische problemen. Op het eerste oog lijken die twee natuurlijk weinig met elkaar te maken te hebben. Onderzoek wijst echter uit dat er wel degelijk een verband is tussen mensen met overgewicht en mensen met psychische problemen.

Overgewicht en psychische problemen
Recente onderzoeken hebben er toe geleid dat er wel degelijk een verband is te leggen tussen mensen met psychische problemen en mensen met overgewicht. Zo blijkt dat ongeveer 12 % van de mensen met overgewicht tegelijkertijd psychische problemen blijkt te ervaren. Bij mensen met obesitas blijkt dit zelfs op te lopen tot 16 tot 17 %. Het percentage bij mensen met een gezond gewicht blijkt het percentage rond de 12 % te liggen. Het verschil tussen mensen met psychische problemen die tegelijkertijd lijden aan overgewicht en mensen met een normaal gewicht is dus minimaal. Bij mensen met obesitas is het echter wel significant meer. Helaas leiden veel van deze psychische problemen tot het gebruiken van antidepressiva.

Oplossing voor psychische problemen bij obesitas
De universiteit van Maastricht heeft gesteld dat, naast de mogelijke genetische mogelijkheden tot het hebben van obesitas, het hebben van obesitas vooral een gedragsprobleem blijkt te zijn. Mensen met obesitas dienen allereerst behandeld te worden door een diëtist, maar tegelijkertijd ook door een gedragstherapeut. Dit is noodzakelijk zodat zij hun eetgedrag dat over het algemeen wordt bepaald door impulsen veranderen. Ook moeten zij anders over eten gaan denken. De gedragstherapeut helpt mensen om een terugval in hun gewichtsklasse te voorkomen.

Zelf aan de slag!
De meeste mensen met obesitas blijken psychologische problemen te hebben vanwege het feit dat ze zich schamen voor hun gewicht. Dit leid tot impulsief eetgedrag, wat de vicieuze cirkel weer rond maakt. Hier volgt een les voor iedereen (en niet alleen mensen met obesitas): wees trots op jezelf! Jij bent immers gewoon wie je bent. Iedereen dient jou leuk te vinden om wie je bent en niet om hoe er uit ziet. Waardeer andere mensen om wat ze doen en om wat ze voor je betekenen. Word je uitgescholden probeer dan toch zelfverzekerd te blijven, pesters houden niet van zelfverzekerde mensen. Als je het gevoel hebt dat je toch wat aan je lichaam wil veranderen ga dan in gesprek met een diëtist en bezoek ook eens een gedragstherapeut.


Bronnen:
Visscher TLS (VU-Windesheim), Bakel AM van (RIVM), Zantinge EM (RIVM). Wat zijn de mogelijke gezondheidsgevolgen van overgewicht?
In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM,
Nationaal Kompas Volksgezondheid\Gezondheidsdeterminanten\Persoonsgebonden, 25 september 2012.
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Overgewicht en psychische problemen: hoe vaak komen ze samen voor? Omvang beide aandoeningen in kaart gebracht, 2011.
RIVM rapport 260701006/2011 K.I. Proper | W.J.E. Bemelmans
http://www.maastrichtuniversity.nl/web/Main1/SiteWide/SiteWide4/BehandelingObesitasMoetInGGZ1.htm

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER AFVALLEN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required