Borstvoeding is gezond voor uw zuigeling | Mensengezondheid.org
Borstvoeding is gezond voor uw zuigeling

Borstvoeding is gezond voor uw zuigeling

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Borstvoeding, Gezond, Baby(Nieuws van Mensengezondheid.org) Als we de grote over aanwezige voedingsbedrijven moeten geloven dienen moeders zo snel mogelijk over te stappen op de producten die zij verkopen. Begrijpelijk, deze bedrijven interesseert het uiteindelijk weinig wat de uitwerking van een product is zolang zij hun winst maar binnen halen. Maar zijn de vervangers voor moedermelk wel daadwerkelijk gezonder dan natuurlijke moedermelk?

Borstvoeding is gezond!
Onderzoek heeft getoond dat borstvoeding verschillende positieve effecten heeft op zowel de moeder als het kind. De gezondheid van moeder en kind verbeterd naarmate de moeder langer borstvoeding geeft. UNICEF en De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) raden aan om minimaal 6 maanden exclusief borstvoeding te geven. De gezondheid van moeder en kind is dan enorm veel beter dan wanneer men na 3 of 4 maanden al overstapt op gefabriceerde borstvoeding. Zowel UNICEF als de WHO gaan zelfs zo ver dat ze er van overtuigd zijn dat borstvoeding tot 2 jaar na geboorte nog steeds regelmatig gedaan dient te worden. In het anderhalve jaar na de eerste 6 maanden moeten aanvullende voedingsmiddelen gebruikt worden om het kind de juiste stoffen te blijven geven.

Gezondheidsgevolgen van moedermelk voor het kind
Er is overtuigend bewijs gevonden dat kinderen die 6 maanden lang exclusief borstvoeding krijgen op later leeftijd minder last krijgen van overgewicht of hoge bloeddruk. Ook hebben borst gevoede kinderen op latere leeftijd minder risico op maagdarminfecties, eczeem en middenoorontsteking. Uit een ander onderzoek blijkt dat kinderen die 6 maanden borstvoeding gekregen hebben verder neurologisch, cognitief en visueel ontwikkeld zijn. Dit komt door de aanwezigheid van bepaalde vetzuren in de moedermelk die zeer belangrijk zijn voor zowel het hersenweefsel als het netvlies van het kind.

Gezondheidsgevolgen voor het geven van borstvoeding voor de moeder
Wat eigenlijk het verbazingwekkendste lijkt te zijn, is dat moeders van borstvoeding geven ook gezonder blijken te worden. Zo zorgt het geven van ten minste 6 maanden lang borstvoeding er voor dat moeders minder kans hebben op reuma en borstkanker.


Moeders, wees dus op je hoede als je bedrijven ziet of hoort die je proberen te vertellen dat je over moet te stappen op oplosbare moedermelk of andere moedermelk vervangers! Minimaal 6 maanden borstvoeding geven is gezond, voor zowel je kind als jezelf.

Bronnen:
Smeets A (Voedingscentrum). Wat zijn de mogelijke gezondheidsgevolgen van borstvoeding? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid.
Bilthoven: RIVM, Nationaal Kompas Volksgezondheid\Gezondheidsdeterminanten\Leefstijl\Borstvoeding, 17 maart 2012.
http://www.who.int/mediacentre/news/statements/2011/breastfeeding_20110115/en/index.html
www.childinfo.org/breastfeeding.html

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER GEZONDHEID EN WELZIJN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required