Hoe zit het nou eigenlijk met overgewicht bij kinderen? | Mensengezondheid.org
Hoe zit het nou eigenlijk met overgewicht bij kinderen?

Hoe zit het nou eigenlijk met overgewicht bij kinderen?

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Overgewicht, Kinderen, Oplossing(Nieuws van Mensengezondheid.org) We weten dat overgewicht en obesitas bij volwassenen voorkomt. Maar hoe zit het nou eigenlijk met overgewicht bij kinderen? We kennen misschien allemaal wel de wereldberoemde foto van de (vermoedelijk Amerikaanse) jongen met overgewicht die in een luie stoel zit chips te eten en cola te drinken. Maar is dit ook in Nederland een passend beeld?

Percentage kinderen met overgewicht blijft stijgen
Helaas blijft het percentage kinderen met overgewicht of obesitas stijgen. Zo blijkt uit onderzoek. De afgelopen 30 jaar is het percentage kinderen en jongeren met overgewicht of obesitas meer dan verdubbeld. In 1980 hadden slechts 4% van de kinderen in Nederland overgewicht. In 1997 was dat al bijna 11%. Uiteindelijk werd er in 2010 een percentage van 14% geteld. 14% van de kinderen in Nederland hebben dus overgewicht of obesitas. Als deze trend zich voort zet is het te voorspellen dat in 2013 ongeveer 16% tot 17% van de kinderen aan overgewicht lijden. Opvallend is ook dat er percentueel gezien meer meisjes overgewicht hebben dan jongens.

Overgewicht bij kinderen zorgt voor gezondheidsproblemen op latere leeftijd
Het vervelende voor kinderen en jongeren met overgewicht is dat ze er op latere leeftijd een enorme prijs voor zullen betalen. Het is zelfs mogelijk dat er zich op jonge leeftijd al gezondheidsproblemen kunnen voort doen (voor hun 20ste levensjaar). Er is nu bewijs gevonden dat kinderen met overgewicht op latere leeftijd een vergrote kans hebben op glucose-intolerantie, verhoogde bloeddruk en een te hoog aan cholesterol. Kinderen met obesitas kunnen zelfs op latere leeftijd veel kans op hart- en vaataandoeningen. Natuurlijk, deze gezondheidsklachten kunnen zich ook voortdoen omdat mensen op latere leeftijd last krijgen van overgewicht. Toch is het dus zo dat, door de duur van hun overgewicht, kinderen en jongeren op latere leeftijd extra veel last kunnen krijgen van deze gezondheidsproblemen.

Oplossingen voor kinderen met overgewicht
Als u of uw kind last heeft van overgewicht of dreigt om in de overgewichtsklasse te geraken, is het raadzaam om de volgende 3 stappen te volgen. Het gaat er bij de volgende stappen uiteindelijk om dat er getracht wordt om een consequente verandering in de levensstijl van het kind teweeg te brengen. Hierbij wordt er rekening mee gehouden met een evenwichtige combinatie tussen energieverbruik en energieopname (zie het artikel hierover op mens en gezondheid.org)


Stap 1
Weet wat u uw kind te eten geeft. Plan daarom slechts 7 eet momenten in per dag. Buiten deze momenten mag niet gegeten worden. Probeer ook niet zo min mogelijk dik makers te eten te geven. Pas uw manier van boodschappen doen daar dan op ook op aan en haal minder dikmakers in huis. Het belangrijkste bij de boodschappen halen is dat u zo veel mogelijk gevarieerd eten haalt. Niet alleen voor het kind dat aan overgewicht lijd maar voor alle kinderen. Doet u dit niet dan is de kans van slagen en om het eetpatroon te veranderen bijna niet vol te houden.

Stap 2
Beweging. Met behulp van beweging kan uw kind de energie verbranden die het heeft opgenomen. Moedig uw kind daarom aan om juist te gaan bewegen. Probeer uw kind af en toe mee te nemen als het alleen maar op de bank blijft hangen. Wees in alles wat betreft beweging wel het goede voorbeeld, dit is enorm belangrijk voor uw kind.

Stap 3
Volhouden, volhouden, volhouden. Om uiteindelijk verandering te boeken dient u zichzelf (en uw kind) een behoorlijke discipline op te leggen. Vooral u, als ouder/vriend/familie, dient uw eigen regels in acht te nemen. Doet u dit niet dan zal uw kind dat zeker ook niet doen. Als dit driftbuien bij uw kind veroorzaakt dient u zich niet van de wijs te laten brengen en gewoon vol te houden. Houd het doel voor ogen, dat helpt! Zorg dat anderen (ooms/tantes, de ex, oma/opa) ook mee doen aan het plan. En niet half, maar helemaal vol ertegenaan!

Volgt u dit stappenplan dan is de kans dat uw kind op het langere termijn van zijn overgewicht afraakt. Doe er wat aan en help u en uw kind door het af te helpen van overgewicht.

Bronnen:
Visscher TLS (VU-Windesheim), Bakel AM van (RIVM), Zantinge EM (RIVM). Wat zijn de mogelijke gezondheidsgevolgen van overgewicht? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid.
Bilthoven: RIVM, Nationaal Kompas Volksgezondheid\Gezondheidsdeterminanten\Persoonsgebonden, 25 september 2012.
http://kinderobesitas.com/stappenplan-overgewicht-kinderen

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER AFVALLEN:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required