Spierscheuring (ruptuur) | Mensengezondheid.org
Spierscheuring (ruptuur)

Spierscheuring (ruptuur)

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Ruptuur, Spierscheur, Pijn(Nieuws van Mensengezondheid.org) Het kan zo zijn dat u tijdens een oefening ineens een scherp stekende pijn in een bepaalde spier voelt. De pijn trekt wat weg indien u rust houdt maar kan direct weer opgeroepen worden indien u dezelfde spiergroep weer aanspant. De ernst van de blessure kan in sommige gevallen leiden tot functieverlies van een bepaalde spiergroep en een complete ruptuur kan zelfs functieverlies betekenen voor de complete aangedane regio. Indien er sprake is van een ruptuur zal er een zwelling optreden door de ontstekingsreactie en door een (intramusculaire)bloeding. Ook zal er na een dag (24 uur) een huidsverkleuring te zien zijn, maar niet per se op de plaats van de blessure. Dat kan komen doordat het bloed is weggezakt door de zwaartekracht.

Men kan een ruptuur in drie verschillende groepen indelen:

Graad 1 – verrekking
Graad 2 – partiële ruptuur
Graad 3 – totale ruptuur

Als een spier tegen zijn elastische grens is gerekt noemt men dat een verrekking. U zult op dat moment pijn in de gehele spiergroep voelen, zonder een drukpijnlijke plaats. Klinisch is de grens niet van een spierkramp te onderscheiden. Anatomisch is het letsel echter wel te zien, al is het niet erg duidelijk. Dit komt doordat maar 5% van de spiersubstantie is aangedaan. Meestal valt er een verstoord spierpatroon te zien zonder duidelijke onderbrekingen, wat duidt op vocht dat tussen de fibrillen zit. Na twee weken rust is het letsel hersteld en kunt u weer sporten.

U bent er aanzienlijk slechter aan toe indien u lijdt aan een partiële ruptuur. In dit geval is de elastische grens van de spiervezels ver overschreden en is meer van 5% van de spier aangedaan. De blessure wordt gekenmerkt door een pijnscheut en een scherpe lokale pijn. Hierop volgt direct functieverlies van de betroffen spiergroep, echter dit keert na een aantal dagen langzaam terug. Er zal een duidelijke zwelling te zien zijn en een aanwijsbare pijn. Indien het letsel oppervlakkig is kan de huid lokaal verkleuren.


Een complete ruptuur komt gelukkig niet zo vaak voor. Klinisch lijkt deze ruptuur op een partiele ruptuur echter blijft het functieverlies bestaan. Op het moment van de blessure kan er bewusteloosheid optreden. Een oppervlakkig letsel is goed waar te nemen en te voelen. Meestal treedt er verkleuring van de huid op.

Bronnen:
Basisboek Periode 1 Fitnessinstructeur, W. Houtzager

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER SPORT:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required