Spierkramp - Oorzaak en voorkomen | Mensengezondheid.org
Spierkramp - Oorzaak en voorkomen

Spierkramp - Oorzaak en voorkomen

Gepubliceerd door: redactie van Mensengezondheid.org

Tags: Spierkramp, Afvalstoffen, Stretching(Nieuws van Mensengezondheid.org) Indien u last heeft van spierkramp kan dat zeer pijnlijk zijn. Deze plotselinge en onwillekeurige contractie van de spier kan verschillende oorzaken hebben van overbelasting.

1. De spier kan oververmoeid raken doordat u onvoldoende getraind bent, door te veel afvalstoffen in de spier of indien u te snel bent gaan trainen na een blessure of ziekte.

2. Het is mogelijk dat er een slechte doorbloeding in de spier is. Dit kan ontstaan zijn door kou, onvoldoende warming-up of het afknellen van ledematen door bandjes, te strak aangelegde sporttape of te strak schoeisel.

3. Indien u nieuwe bewegingen krijgt aangeleerd, u onvoldoende afwisseling heeft tussen spanning en ontspanning, u veel statisch belast bent of u leidt aan stress waardoor uw spieren ook veel statisch belast zijn. Dit zijn voorbeelden van slechte bewegingspatronen en kunnen leiden tot kramp.


4. Indien u veel transpireert verliest u veel vocht en zout. Beide vocht en zout spelen een rol bij de prikkeloverdracht van de spier en hierdoor kan spierkramp ontstaan.

Tijdens een acute spierruptuur of een scheurtje van een bloedvat kan overigens ook kramp ontstaan. Kramp kan ook optreden in de vorm van afweerspanning, bijvoorbeeld in de buurt van een gewrichtletsel. Doordat de spieren verkrampen komt het vaak voor dat het gewricht ook in een bepaalde stand gedwongen wordt.

Wat kunt u doen om kramp te bestrijden?
1. Probeer te zorgen voor ontspanning en een betere circulatie in de spier. Dit kunt u doen door de spier licht te schudden op het moment van de kramp, of achteraf.

2. U kunt proberen om de tegenovergesteld werkende spieren aan te spannen. Dit creëert passieve, onbelaste rek en zorgt uiteindelijk voor ontspanning in de spier.

3. Probeer de spier passief te rekken door de bewegingsuitslag van het ledemaat op te voeren. Het is ook mogelijk dat een ander u helpt met het rekken maar let wel op dat u hierbij niet over de pijngrens gaat!

Bronnen:
Basisboek Periode 1 Fitnessinstructeur, W. Houtzager

Gerelateerde interessante artikels:

MEER OVER SPORT:

GESPONSORDE LINKS:

comments powered by Disqus

Verder op mensengezondheid:


Lees het laatste over:
BMI berekenen
Schrijf je hier in en ontvang gratis onze nieuwsbrief
* indicates required